NotíciesSuccessos

Veïns de Lloret denuncien l’olor i la perillositat d’una fermentació orgànica, encara activa després de més de dos dies

Aquest passat cap de setmana, els serveis d’emergències van rebre una trucada d’alerta d’un veí al Carrer Ribalaigua de Lloret de Mar. La preocupació va sorgir en veure una columna de fum en alçada, la qual provenia d’una pila de restes vegetals a un terreny del carrer nomenat. En arribar al lloc dels fets, els bombers de la Generalitat van descriure la pila com: una estructura de 50 metres d’amplada i 2 d’alçada. A la qual, van procedir a remullar-la i a controlar la situació per evitar que s’escalfés més.

Els veïns del barri han expressat la seva preocupació pel fum provocat per aquestes restes vegetals, ja amb més de 48 hores d’autocombustió. També comenten que creuen que per l’olor que desprèn aquest fum podria tractar-se d’una fermentació de les restes orgàniques, fet que podria produir una autocombustió del material i per tant poder arribar a provocar un incendi en haver-hi una zona boscosa a pocs metres.

En el procés de la fermentació de la matèria orgànica, es creen diferents gasos, entre ells el metà un gas altament inflamable i que acostuma a quedar-se acumulat, el que fa que si va agafant temperatura pogués incendiar-se. Una preocupació que engloba a tot el barri i que fa que els veïns es moguin per a posar remei a la situació.

Ubicació de la zona

Des de l’equip de bombers afegeixen que aquest tipus de focs a partir d’una autocombustió ha provocat alguns dels incendis més importants de Catalunya com va passar el 2019 a l’incendi que va cremar a Terres de l’Ebre més de 6500 ha.

INFORMACIÓ EXTRA DE LA NOTÍCIA

Per què passa?

Quan la matèria orgànica, en aquest cas els fems, s’hi acumula, comença a fermentar. Això vol dir que els microorganismes que hi ha de manera natural tant als fems com al sòl comencen un procés de degradació de la matèria. En aquest procés es produeixen diferents gasos, entre els quals hi ha el metà.

Quin paper hi té el metà?

És la clau, perquè és un gas altament inflamable i que tendeix a acumular-se als petits espais que queden en la matèria orgànica o en sòls orgànics. Quan els gasos s’acumulen, es poden escalfar i, en el cas del metà, pot arribar a un punt d’autocombustió.

És freqüent?

És difícil que es produeixi i poc probable, però es produeix. És un fenomen natural que passa per la fermentació de matèria orgànica.

Què passa quan el metà autocombustiona?

Fa una combustió latent, com les cigarretes que es van cremant sense flama. Si aquesta autocombustió es produeix a prop de la superfície, entra en contacte amb l’oxigen de l’aire, que és el detonant que cal perquè es generi flama, i, a més, hi ha una mica de vent, es pot generar un incendi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button