EducacióNotícies

Valoració del primer trimestre a les aules de Lloret de Mar amb la llei del 25% de les hores lectives en castellà

El tema de l’idioma a l’educació pública catalana sempre ha estat un tema candent, un tema ple de polèmiques engrandit a més des de que el Tribunal Suprem confirmés que un 25% de les hores a les aules catalanes han de ser en castellà i la lluita en contra per part de la Generalitat quan abans de començar aquest curs el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray va declarar que “Aquest curs, cap centre de Catalunya aplicarà el 25% de castellà”.

A Lloret de Mar des de principi de curs (septembre 2022) han rodat diferents rumors sobre l’acceptació o no de la parla en castellà als instituts.

Després de veure diferents escrits a les xarxes socials i escoltar diferents versions de pares i mares que tenen algun cas proper sobre la negativa per part dels docents a parlar el castellà a les aules, advertint que el/la tutor/a dels seus fills apuntava que si no parlava en català, li baixaria la nota. Ara amb el primer trimestre escolar ja acabat, valorem el tema amb el director de l’Institut Rocagrossa i les declaracions de Quique Molina per poder aclarir la situació: 

Esteu al cas dels comentaris que corren? 

-A principis de curs va haver-hi alguna mare que ens va enviar un missatge justament queixant-se del tema del català i les faltes (comentat anteriorment), i personalment vaig parlar amb la mare i li vaig aclarir el tema i no va passar res, tot va quedar en un malentès. 


Va ser un cas aïllat?, algun cas més semblant, al voltant del tema del castellà a les classes?

-En una classe, una professora va fer un comentari sobre la parla en català que es va interpretar d’una manera molt esbiaixada per part de l’alumnat i en parlar amb la professora es va aclarir tot. 


Estem parlant de dos casos que han estat resolts sense complicacions, per què hi ha comentaris, i perquè quan parlen a les xarxes no donen testimonis amb proves?

-Evidentment si està apassant a algun centre de Lloret, no és a l’Institut Rocagrossa. De vegades hi ha gent que crea polèmica perquè sí, sempre ha passat. 


Es poden comprovar els expedients disciplinaris dels alumnes per confirmar si hi ha algun problema de faltes pel tema del castellà? Qui els controla?

-Puc garantir al 100%, com a director de l’IES Rocagrossa que les faltes de disciplina que es posen als alumnes no hi ha ni una sola en aquesta línia. Com a director soc qui obre els expedients disciplinaris, a més, hi ha una comissió de convivència i mediació que cada dia 


Quina és la tasca de la comissió de convivència i mediació?

-Aquest comitè de convivència i mediació analitza cada dia les faltes que es posen i tracten amb els alumnes esbrinant quin tipus de faltes s’han comès i analitzant i buscant com es pot corregir cada cas perquè no es repeteixi; per això puc assegurar que mai hi ha degut una falta per parlar en castellà. 


A què s’agafen per crear aquest rumor? 

-A vegades és un malentès o mala interpretació fora de context, que crea polèmica. El que si pot passar és que el professor de català demani que es parli en català en la classe de la matèria corresponent, i el mateix igual passa quan un professor d’anglès demana parlar en anglès a la classe d’anglès. 


Malauradament, sempre hi haurà malentesos i informació distorsionada o confusa per part de la interpretació que els alumnes poden transmetre als pares. En els casos que avui tractem, Quique Molina, director de l’Institut Rocagrossa te la porta oberta a tothom per atendre qualsevol dubte i aclarir situacions al voltant del tema de català/castellà a les classes, i faltes disciplinàries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button