El sistema SITMUN-Vespa asiàtica ha creat un espai web obert a tota la ciutadania per recollir observacions de nius. L’objectiu d’aquesta nova eina és incrementar la informació recollida sobre aquesta espècie invasora i es complementa, també, amb la creació d’un visor públic de nius històrics a tot Catalunya.
L’aplicació va néixer per establir un registre de dades associat a la detecció de nius de vespa asiàtica de potes grogues als municipis catalans. Ara, el projecte presenta aquestes dues noves eines perquè qualsevol persona i en qualsevol moment, des d’un telèfon mòbil, pugui introduir informació d’interès i que es posarà a disposició dels ens locals adherits. El projecte fa un pas més en la recollida d’informació. Per una part, han creat un nou espai web per incrementar la recollida d’observacions de nius de vespa velutina.
En paral·lel, també han desenvolupat un visor públic de nius de vespa asiàtica per tot Catalunya (https://vespaasiatica.sitmun.cat/), un repositori de tots els nius registrats i validats d’anys anteriors pels ens locals. Segons informen en un comunicat, un major volum d’observacions recollides al llarg dels pròxims anys i de manera estandarditzada permetrà avaluar millor els condicionants i les tendències d’aquesta espècie i pot ajudar a gestionar-ne millor la problemàtica.
El projecte l’han desenvolupat conjuntament les diputacions de Girona i Barcelona, en col·laboració amb les diputacions de Lleida i Tarragona i el vistiplau del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya.
El primer cas de vespa asiàtica a Catalunya es va detectar el 2012 a la comarca de l’Alt Empordà. Des d’aleshores, l’expansió d’aquesta espècie exòtica invasora ha estat progressiva i ràpida. En l’actualitat, les comarques de Girona i Barcelona són les més afectades. Des del 2018, ja és present a les quatre demarcacions catalanes, tot i que el grau d’invasió a les terres de Tarragona i Lleida és menor perquè les condicions són menys favorables per a la seva propagació.