- El treball està liderat pels doctors Alberto Zamora i Guillem Paluzie i també compta amb la participació d’altres professionals i serveis de l’organització
El projecte “Segona oportunitat” sobre la utilitat de l’escaneig massiu de dades per detectar malalties infradiagnosticades associades a un alt risc cardiovascular ha estat distingit amb la beca a la Investigació en Gestió Sanitària de la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA) en el marc de les Jornades Nacionals de SEDISA, que tenen per objectiu analitzar, debatre i prioritzar solucions que permetin transformar el model sanitari cap a una major qualitat, eficiència i sostenibilitat.
Aquest treball liderat pels doctors Alberto Zamora, coordinador de la Unitat de Risc Cardiovascular i Lípids, i Guillem Paluzie, cap d’Informació i Documentació Assistencial, també compta amb la participació de professionals del departament de Tecnologia de la Informació i la Comunicació, del Grup de Salut Digital, de la Unitat de Risc Vascular, d’Atenció Primària, del servei de Pediatria i de Medicina interna de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Aquest és un projecte col·lectiu que es va iniciar el 2019 i consta de quatre fases, actualment es troba en la darrera etapa.
Amb la implantació d’aquest projecte s’espera detectar més de 700 pacients amb fenotip d’hipercolesterolèmia familiar i s’estima que es podrien evitar a l’àrea d’influència de la Corporació, que consta d’unes 208.000 persones, entre 75 i 80 esdeveniments coronaris en cinc anys. Fet que a més representaria un estalvi econòmic important, a l’entorn d’un milió d’euros, en despesa sanitària tant de forma directa com indirecta.
El Dr. Zamora sosté que “l’screening poblacional mitjançant l’ús de fenotips electrònics pot esdevenir una segona oportunitat per millorar el diagnòstic de malalties infradiagnosticades o minoritàries. Aquestes noves estratègies poden suposar una millora en els resultats en salut, en la qualitat de vida dels ciutadans, en l’experiència dels professionals i pacients i ajudar a la sostenibilitat del sistema“.