ColumnesNotíciesÒscar Portela

Turisme i COVID-19

La globalització i el moviment fluid i global de persones incentiven la ràpida expansió del virus per tot el planeta, com hem pogut comprovar des del començament de la pandèmia. El turisme és la indústria més afectada per la crisi sanitària del COVID-19, sobretot per les polítiques i les mesures que s’han posat en marxa per limitar el tràfic de persones entre països i entre territoris nacionals. Segons l’informe emès per l’OMT sobre la COVID i les restriccions dels països receptors, el 100% de les destinacions del món han implementat limitacions de mobilitat internacional en resposta a la pandèmia.

El gener del 2020, el Turisme Internacional havia crescut un 4% a nivell mundial i el seu impacte es xifrava en un 10,30% del PIB mundial, mentre que l’economia global ho havia fet en un 2,6%. A finals de 2019 el turisme va representar el 12,7% del PIB Espanyol i un 13,4% de l’empleament total, per la qual cosa la pandèmia va aparèixer al moment més dolç de la indústria turística estatal, que estava posicionada com la segona potència turística , només per darrere dels EUA.


Turisme Post COVID-19
El nou tipus de turista realitza viatges més curts, prefereix les destinacions nacionals, viatjar fora de temporada alta si és possible i preval la seguretat i sostenibilitat de les destinacions davant d’altres condicionants com el preu.

La presa de decisions en un sector cada vegada més exigent requereix conèixer tot del turista: d’on ve, què li agrada, com paga, quines experiències busca com a complement del viatge, totes aquestes dades són necessàries perquè destinacions i empreses encertin amb les propostes que presenten.

En definitiva: Digitalització, Diferenciació, Especialització i Cerca de l’Excel·lència de Servei, temes que ja vaig tractar anteriorment.

El 73% dels viatgers opta per quedar-se en una destinació nacional, repartida entre un 43% que ho farà en un ja conegut i un 30% que vol descobrir un altre lloc. Només un 18% preveu viatjar per Europa, mentre que un 9% ho farà a una destinació extracomunitària.

El 31% dels viatgers tria una destinació de sol i platja, davant del 31% que en prefereix un de rural i interior. El turisme urbà serà l’opció per a un 13%, igual que els que opten per reunions socials amb família o amics. El turisme esportiu/aventura suma un 8% de les preferències.

Pel que fa a les dates de viatges, el 70% dels viatgers s’inclina pels mesos de juliol i agost, mentre que el 30% restant esperarà la darrera part de l’any.

MOTIVACIÓ DEL VIATGE
A l’hora d’escollir la destinació, el 48% busca una destinació no massificada, mentre que el 22% es fixa en la seguretat i les mesures anti Covid, només el 13% donen prioritat al preu. La sostenibilitat és tinguda en compte pel 17% dels viatgers.

Pel que fa al nombre de viatges, es preveu que el 48% dels viatgers facin 2 o 3 viatges per plaer el 2022, fet que suposa un descens en relació als realitzats el 2019, a causa de la seguretat i motius econòmics.

La durada dels viatges també es redueix. El 42% preveu un viatge d’una setmana o menys, mentre que un 38% es plantegen entre 1 i 2 setmanes. Només un 11% ho amplia a 3, mentre que un 5% viatjaria de 3 a 4. Tot i així, un 4% es planteja una escapada de més d’un mes.

Per a l’allotjament, el 60% opta per un allotjament hoteler i un 20% escull HUTs. Un 16% va a segones residències, mentre que un 4% optarà per un càmping.
Pel que fa a la despesa, el 70% dels viatgers no espera gastar més de 1.000€ per persona i un 33% preveu gastar menys de 500. Només el 10% estima que el pressupost per als viatges estarà per sobre dels 2.000€.

Hem notat un gran auge de la reserva directa. El 58% dels viatgers opta per reservar directament amb el proveïdor. D’aquests, el 73,5% es decanta per una destinació nacional, el 17,6% per Europa i el 8,7% per una destinació de llarga distància.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button