El Servei Català de Trànsit (SCT) engega aquest estiu una campanya per a reduir la sinistralitat i conscienciar a la ciutadania dels riscos de la conducció. Al volant, tria el bon camí, és l’eslògan de la campanya que s’emetrà als principals mitjans de comunicació i xarxes socials. L’objectiu primordial de la campanya és reduir la sinistralitat a les carreteres, en un context d’increment de la mobilitat i d’un nivell de sinistralitat molt similar a l’època anterior a la pandèmia.
Aquesta campanya incideix en dos aspectes: les causes que provoquen els accidents i les conseqüències tràgiques d’aquests. L’objectiu és posar de relleu que els sinistres viaris majoritàriament no responen a fets fortuïts. En aquest sentit, la campanya pretén contribuir a prendre consciència que les conductes imprudents i irresponsables al volant poden tenir conseqüències dramàtiques.
Aquest estiu és el primer post pandèmia i d’alliberament de peatges i es preveu una alta mobilitat d’oci. Això converteix aquests mesos d’estiu en un període amb molts desplaçaments on es barrejaran els viatges de curta i llarga distància. Per aquest motiu, l’SCT vol subratllar amb aquesta campanya que cal estar atents a l’hora de conduir, ja que sobretot en els desplaçaments curts es tendeix a una excessiva relaxació que pot derivar en sinistres.
La campanya, basada en fets reals, consisteix en dues històries de vida que mostren situacions quotidianes i realistes i que es creuen tràgicament en un accident de trànsit:
- Història 1: El protagonista, en Pau, un home de 36 anys, que agafa el cotxe després d’haver consumit algunes copes amb amics i no haver descansat prou. Decideix tornar a casa en cotxe i condueix sense el cinturó de seguretat cordat.
- Història 2: Els protagonistes són l’Albert i l’Anna, pares d’en Marc i la Clàudia, que agafen el cotxe amb presses perquè fan tard sense instal·lar-hi els sistemes de retenció infantil adequats i, a més, l’Anna manipula el mòbil mentre condueix.
L’encreuament de les dues històries on conflueixen diverses imprudències (distraccions, consum d’alcohol i no ús dels sistemes de seguretat passiva) mostra un final tràgic.