Parlem amb Nacho Álvarez, portaveu del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME) sobre el que se sap d’aquesta nova modalitat de submissió química.
-Quin és l’origen d’aquestes punxades? L’origen és desconegut, però els primers casos es van detectar al Regne Unit, després a França i Bèlgica, i ara també els trobem a Espanya.
– És segur l’oci nocturn? L’oci nocturn a Lloret de mar i a Catalunya es SEGUR. La fecasarm fa Molt bé la feina i són, juntament amb la policia local i els mossos, els primers interessats en què tot vagi bé i no hi hagi por ni inseguretat.
-Que s’aconsella en cas de rebre una punxada? Aquests són els consells, un resum. Avisar al personal de la discoteca, anar a un centre mèdic i avisar a la policia l’abans possible i formalitzar la denúncia.
-Que hauria de fer una discoteca per fer-ho tot més segur? La discoteca poc pot fer, ja que ja ho fan, en línies generals, tot prou bé: dotar al personal de seguretat de paletes detectores de metalls, escorcolls similars als que es fan quan viatgem en avió però no tan exhaustius, per incrementar la percepció de seguretat i en aquests escorcolls, localitzar estris perillosos dels clients. En l’àmbit sindical, el que demanaríem és un canvi legislatiu i que els locals d’oci nocturn, igual que es fa als hotels, bingos, casinos, etc on es demana el document d’identitat, es fes el mateix en aquests locals, per tal de controlar i tenir identificats als clients, com a mesura de control que demana la societat, i que la gent pugui sortir de nit encara més tranquil·la i segura.
Tambe s’han trobat possibles casos de persones que fan servir les xarxes socials al·legant punxades falses tan sols per incrementar els seus seguidors, aquesta mala praxi genera més alarma i confusió «No es descarta que puguin haver-hi casos reals de punxades amb intencionalitat delictiva, però tampoc es descarta denunciar falsedats per motivacions econòmiques o augment de seguidors i protagonisme en xarxes socials».
I per últim, tampoc es descarten casos de denúncies per cobrar assegurances de viatges, «Hi havia denúncies per reclamacions als hotels, principalment anglesos, per intoxicacions alimentàries. Per tema agressions sexuals o assistència mèdica urgent també hi ha assegurances, que cobreixen fins a 6000€».
Nacho Alvarez, portaveu Sindicat Mossos d’Esquadra (SME)