Sóc fisiosexòloga. Fisio… què?
Hola, sóc Sarah Marin, i sí, sóc fisioterapeuta especialitzada en sòl pèlvic i fisiosexologia. Avui obro aquesta columna amb intenció de presentar-me, d’explicar el que faig i trencar algun mite quant a la sexualitat i salut sexual i genital.
He decidit posar aquest títol perquè és el pa de cada dia per a una fisiosexòloga. I igual que ho explico a qui em pregunta “Fisio… què? “ us ho vull explicar a tots/es els/les que m’estigueu llegint.
Em dedico a tractar amb fisioteràpia les alteracions que es donen a l’esfera sexual i del sòl pèlvic, que és la musculatura que tenim situada a la pelvis, a la zona genital. Aquesta musculatura s’encarrega de controlar els esfínters i evitar que tinguem pèrdues d’orina, de gasos o fecal, també de mantenir els òrgans pèlvics dins de la cavitat evitant que aquests prolapsin cap a l’exterior per via vaginal o rectal, i també s’encarrega que puguem tenir relacions sexuals satisfactòries. Si aquesta musculatura no està funcionant bé poden aparèixer símptomes com els que esmentaré:
- Incontinència urinària, de gasos o fecal. Porten tota la vida venent-nos la moto que les pèrdues d’orina se solucionen amb compreses… No, no és la solució, és un pegat. Les pèrdues del que sigui se solucionen amb fisioteràpia perquè el sòl pèlvic funcioni correctament. Vet aquí el primer mite trencat!
- Prolapses d’òrgans pèlvics. Potser no sabies que els òrgans podien sortir a saludar per la vagina o l’anus, però si tenim un terra pèlvic molt feble això pot passar. I si no es tracta a temps, pot acabar sent irreversible i acabar necessitant una operació.
- El dolor a la penetració. Sorpresa! La penetració no ha de fer mal. Mai? Mai. Si fa mal hi ha alguna cosa a tractar. Segon mite del dia!
- La impossibilitat de tenir penetració també es tracta amb fisioteràpia, i potser no coneixies això però sí, hi ha persones que no poden tenir penetració per la gran tensió muscular que tenen a terra pèlvic.
- L’anorgàsmia, que és la impossibilitat de tenir orgasmes, dificultat per arribar-hi o tenir-los menys intensos del que es desitja. Sí, això també pot tenir una causa física que es pot tractar amb fisioteràpia.
- isfunció erèctil. És un altre dels símptomes que es poden presentar si el terra pèlvic està feble. Perquè sí, les persones amb penis també tenen sòl pèlvic.
- Ejaculació precoç o retardada. Igual que passa amb l’anorgàsmia, això només es considerarà disfunció si a la persona l’està afectant negativament a la seva vivència sexual. No hi ha temps establert. Pot ser que algú en tres minuts estigui llest i tant la persona com la seva parella tinguin una vivència sexual genial, no hi ha res a tractar. I el mateix en el cas de l’ejaculació retardada. Però si això està causant un problema a la persona que el viu, cal revisar què està passant per poder tractar-lo.
Tots aquests casos, poden tenir una causa física tractable, però també pot ser que siguin conseqüència d’una cosa psicoemocional, i viceversa. És per això que en aquests casos la fisioteràpia va molt lligada a la psicologia i pot ser necessari abordar-la des de les dues àrees.
També he d’esmentar el paper de la nutrició en aquest àmbit, sobretot en els casos d’incontinències i prolapses, on és important portar un control nutricional per controlar el restrenyiment i les digestions pesades.
Aquesta és la meva feina. Ho adoro. I avui dia encara és tan necessari com a tabú. Se’n desconeix moltíssim, i per això m’he decidit a escriure aquesta columna. M’emporto la meva explicació de “Fisio…què?” a tot arreu i allà on puc la comparteixo. Perquè com més gent sàpiga que això existeix millor. Millor qualitat de vida per a tothom, millor continència i millors vivències sexuals.
Seguiré escrivint informació d’aquesta mena una vegada al mes. Espero que us agradi i us serveixi tot el que explico
Sarah Marin Torres
@som.essencia
675955624