El PobleNotícies

S’inicia la restauració de dos panteons del Cementiri Modernista de Lloret

Es tracta de propietats particulars als quals l’Ajuntament havia enviat requeriments per procedir a la seva restauració

S’inicia la restauració de dos panteons del Cementiri Modernista de Lloret

Dos panteons que formen part del conjunt escultòric del Cementiri Modernista de Lloret es troben en fase de restauració des de la setmana passada. Es tracta de l’hipogeu Carreras (Hipogeu núm. 16) de l’arquitecte Vicenç Artigas, que data del 1909 i que es troba l’avinguda principal del Cementiri Modernista, i de l’hipogeu Vilà i Domènech (hipogeu número 29) d’autor  desconegut, que data del 1910. La directora de Patrimoni Cultural, Anna Fuentes, explica que “les dues obres pertanyen a propietaris particulars als quals l’Ajuntament de Lloret va fer arribar un requeriment de restauració degut a l’estat de deteriorament en el qual es trobaven”.

Panteó Carreras

El conjunt de l’hipogeu Carreras està construït amb pedra de Montjuïc. Es tracta d’una sepultura de base rectangular, una mica inclinada i culminada amb un gran arc de mig punt peraltat amb decoració vegetal i floral centrat amb la figura de la Verge en majestat al centre d’una creu de Malta, a manera de timpà. Al centre hi ha una mena de corona floral que sobresurt de l’arc. A la creu hi ha lliris, i a les arquivoltes i al dosser, poms de flors i branques de llorer. La figura de la Verge domina l’eix central de la sepultura i funciona com a personatge intercessor i mitjancer similar a l’àngel, encara que també contempladora del dolor (Pietat).

Davant del sepulcre hi ha una reixa de ferro forjat. Darrere l’hipogeu hi ha la llosa d’entrada, de marbre blanc, amb forma d’arc trilobulat de transicions suaus i amb la llegenda inscrita: “VAS de Manel Carreras y Botet, Concepció Casanovas Macià i dels seus”.

Les principals patologies detectades són l’atac biològic generalitzat per la presència de fongs i molses per tota la superfície, les fissures i esquerdes a la làpida, les acumulacions calcàries que produeixen un important gruix amb alteració cromàtica, els dipòsits de brutícia acumulada, les pèrdues i trencaments de les pedres de suport i l’oxidació de metalls.

Panteó Vilà i Domènech

El conjunt de l’hipogeu Vilà i Domènech es troba en el lateral esquerre del Cementiri Modernista i està compost per una creu sòbria, de braços amples i curts, que domina el sepulcre. Està tallada en pedra, i en el seu punt central s’hi representa un medalló amb els rostres de la Verge i el Nen Jesús, esculpits en baix relleu. La creu s’ubica en la part posterior de l’hipogeu, damunt una rocalla artificial, feta amb aplacats de pedra. En primer terme i damunt un enllosat de pedra s’hi ubiquen dues làpides de marbre blanc, les quals presenten les llegendes següents: “Propietat de Cristina Domènech Vda de Vilà” i “De profundis Psalm CXXIXX I”, inscrites en baix relleu i amb incrustacions de vidre de color groc.

Tot el sepulcre es troba encerclat per cadenes de ferro forjat que enllacen amb diversos pilars de pedra i una copa també de ferro forjat.

En aquest cas, la patologia més rellevant és la deficiència de tipus estructural. La creu que corona el monument està fragmentada per diversos punts, la qual cosa posa en perill el conjunt. A més, també presenta colonització biològica, esquerdes i fissures a les plaques de marbre, oxidació dels metalls, acumulació de brutícia i fragmentació i pèrdua dels vidres que configuren les lletres de làpida.

El Cementiri Municipal de Lloret de Mar està inclòs en el catàleg de Béns Protegits (BCIL) i està en tràmit de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric. En paraules del regidor de Patrimoni Cultural, Xavi Flores: “Aquest Cementiri municipal és considerat per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya com una de les mostres més significatives de l’art funerari català del període modernista. Des de l’Ajuntament de Lloret, des de l’any 2013, estem procedint a  restaurar progressivament els panteons, hipogeus o capelles del cementiri modernista que no estan en bones condicions de conservació i manteniment dins de la nostra aposta de preservar, posar en valor i fer visitables els nostres atractius culturals”

El Cementiri Modernista, a més, forma part de l’Itinerari Europeu de Cementiris Històrics i de l’Associació Europea de Cementiris Singulars, i és reconegut internacionalment com a cementiri museu.

Font: Ajuntament de Lloret de Mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button