NotíciesRecordant Lloret

SEXILI: Lloret de Mar, refugi del col·lectiu LGBTIQ+ durant la dictadura franquista

Al cor de la història de Lloret de Mar, Josep Valls Puigvert emergeix com un lloretenc visionari que va desafiar les restriccions imposades pel règim franquista en els anys seixanta i setanta. El seu retorn al poble després d’uns anys a Suïssa, arriba amb la visió de crear espais d’oci pioners per al col·lectiu LGTBIQ+ marcant una fita en la transició cap a la democràcia a Espanya.

Locals emblemàtics com La Tortuga Vermella, el Bar David, El Incògnito, el Bar Encuentros i La Bubú es van convertir en refugis de respecte, mentalitat oberta i diversió. La iniciativa de Valls, anunciada a la guia Spartacus International Gay Guide, no només va atreure turisme LGTBIQ+, sinó que també va contribuir al canvi de percepció a la comunitat local.

L’impacte positiu d’aquests llocs va transcendir, oferint oportunitats als qui es van veure obligats a abandonar els seus llocs d’origen a causa de la pressió social. El fenomen conegut com “sexili”, explorat en el projecte de la Fundació Pedro Zerolo, amb la col.laboració de PLURALS, Associació LGTBIQ+ de Lloret i el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, revela com persones de diverses regions van trobar a Lloret un refugi per viure amb llibertat i normalitat.

Xavier Orri i Jordi Padilla, coordinadors de l’estudi a Lloret, han tingut un paper fonamental en la recuperació d’aquests relats. El projecte impulsat per l’arxiu, “Els Colors dels Documents”, busca recuperar i difondre fons documentals relacionats amb les minories afectives, sexuals i de gènere.

Recentment, a la taula rodona “Memòria LGTBIQ+” de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, es va destacar la importància de preservar la memòria històrica del col·lectiu. Aquest esdeveniment va comptar amb la participació de Joâo França, Aïda Escarré, Magda Costa, David Paternotte i els representants del projecte “Els Colors dels Documents”, subratllant la col·laboració i el compromís amb aquesta causa.

Moments daurats de l’època

El projecte d’investigació “Sexili i transformacions de les sexualitats dissidents”, dirigit per Rafael Cáceres Feria i coordinat per Jordi Mas, busca comprendre les motivacions darrere del “sexili” a Espanya. El suport de la Direcció General de Memòria Democràtica i la Fundació Pedro Zerolo demostren la rellevància i l’impacte d’aquest estudi.

Tot i que els locals de Josep Valls han anat tancant des del 2010, el seu llegat perdura. Jordi Petit, escriptor i activista català, destaca la importància d’aquests llocs com a refugis que van permetre a les persones ser autèntiques i viure amb llibertat en temps difícils.

Lloret de Mar, a través de persones com Josep Valls, continua sent un símbol d’obertura, acceptació i benvinguda. Aquest estudi històric no només documenta el passat, sinó que també destaca la importància de comunitats com Lloret en la lluita per la igualtat i la llibertat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button