NotíciesSuccessos

Sancionen un gran tenidor de Lloret de Mar amb una multa greu per incomplir l’obligació legal d’oferir lloguer social

El Govern imposa gairebé 400.000 euros en sancions a 4 grans tenidors per no oferir lloguer social a les comarques de Girona

L’activitat inspectora de l’Agència Catalana del Consum, en aquest àmbit, augmenta un 779 % en l’últim any arran de la implantació del Programa de reforç per vetllar pel compliment de la llei d’emergència habitacional

A la vegueria de Girona, Consum ha assolit els 117 expedients oberts per incomplir l’obligació legal d’oferir lloguer social, dels quals, Lloret de Mar lidera el rànquing amb 18 expedients oberts. D’aquests expedients, fins al moment, n’ha resolt 16 amb sancions greus, un a Lloret de Mar.

A Catalunya, el Govern ha imposat 246 sancions a 79 grans tenidors, per un import de 6,07M€ per no oferir lloguer social a persones i famílies en risc d’exclusió residencial

El Govern ha imposat 16 sancions a 4 grans tenidors per no oferir lloguer social a persones i famílies en risc d’exclusió residencial a les comarques de la vegueria de Girona. Ho ha fet per mitjà de l’Agència Catalana del Consum per un import global de 393.000 euros. Aquestes són dades que s’extreuen del Balanç del primer any del Programa de reforç per vetllar especialment pel compliment de les obligacions previstes en la Llei 1/2022 del 3 de març, de modificació de la Llei 18/2007, la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016 per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge.

La implantació, el gener de 2023, d’aquest Programa impulsat pel Govern, va possibilitar la incorporació de 19 professionals en els serveis de l’Agència Catalana del Consum, actuació que ha permès incrementar de manera exponencial l’activitat de l’Agència en aquest àmbit. 

A la vegueria de Girona, després l’aixecament de la suspensió cautelar de l’article 5 de la Llei 24/2015 de mesures per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge, Consum ha assolit els 117 expedients oberts (18 a Lloret) per incomplir l’obligació legal d’oferir lloguer social, dels quals, fins al moment, n’ha resolt 16 amb sancions greus, amb multes de fins a 30.000 euros per expedient. Per municipis, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Salt són els que més expedients oberts acumulen per possibles incompliments de la normativa, amb 18, 17 i 11 respectivament:

MunicipiExpedients oberts
Arbúcies1
Avinyonet de Puigventós1
Banyoles8
Begur1
La Bisbal d’Empordà 5
Blanes8
Caldes de Malavella4
Cassà de la Selva1
Castelló d’Empúries1
Celrà2
Cervià de Ter1
L’Escala1
Figueres6
Fornells de la Selva1
Girona5
Lloret de Mar18
Maçanet de la Selva4
Olot1
Palafrugell1
Palamós4
Pals1
Les Planes d’Hostoles1
Porqueres1
Riells i Viabrea1
Salt11
Sant Feliu de Guíxols17
Santa Coloma de Farners3
Sarrià de Ter1
Torroella de Montgrí3
Vidreres4
Total general117

Pel que fa als 16 expedients resolts (un a Lloret) fins al moment amb sanció, es reparteixen entre els municipis següents: 

MunicipiSancions
Banyoles2
La Bisbal d’Empordà2
Celrà2
Lloret de Mar1
Palamós1
Pals1
Sant Feliu de Guíxols5
Santa Coloma de Farners1
Vidreres1
Total general16

Activitat inspectora de Consum arreu de Catalunya

Pel que fa a l’activitat arreu de Catalunya, des de la posada en marxa del Programa de reforç, l’Agència ha realitzat 1.609 actuacions inspectores, xifra que significa un augment del 779% respecte al total d’inspeccions realitzades des de 2020 (183), després l’aixecament de la suspensió cautelar de l’article 5 de la Llei 24/2015 de mesures per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge. Amb relació als expedients sancionadors, Consum n’ha obert 1.087, un 600 % més que en el període de 2020 a 2022 (155), i n’ha resolt amb sanció 168, un 115 % més respecte als resolts abans de l’aplicació del Programa de reforç (78). 

En dades globals, l’Agència ha obert fins al moment un total de 1.242 expedients a empreses immobiliàries que són grans tenidores d’habitatge, per incomplir l’obligació legal d’oferir un reallotjament en règim de lloguer social. En el procediment d’inspecció, Consum ha detectat infraccions per no acreditar documentalment l’oferta de lloguer social a persones o famílies en situació de vulnerabilitat, abans d’iniciar el procediment de desnonament. Així mateix, l’Agencia ha detectat que 2 grans tenidors acumulen gairebé el 52% del total d’expedients incoats per possibles infraccions en la normativa.

Dels expedients sancionadors oberts, 246 ja s’han resolt amb sanció per realitzar pràctiques que exclouen o limiten els drets de les persones consumidores, infracció greu d’acord amb la Llei del Codi de consum de Catalunya, amb multes de fins a 30.000 euros per expedient. En global l’Agència ha sancionat 79 grans tenidors, dels quals 27 acumulen més d’un expedient sancionador, i 2 d’aquestes empreses acumulen el 44% del total d’expedients resolts amb sanció.

Mesures dissuasives addicionals a les sancions econòmiques

Des del maig de 2023, tenint en compte que algunes empreses acumulen un nombre considerable d’expedients, l’Agència incorpora en tots els expedients sancionadors per incompliments relacionats amb l’obligació d’oferir lloguer social, una sanció accessòria de publicitat que permet fer difusió de la multa quan aquesta esdevé ferma –és a dir, un cop s’han resolt tots els possibles recursos presentats per l’empresa en via administrativa–. En aquest sentit, ja s’han fet públiques per mitjà del Diari Oficial de la Generalitat un total d’11 sancions fermes als grans tenidors següents: BTL Spain Residential Acquisitions SL, Wind Luxemburg SARL, Cabot Assets Spain SLU, Claysburg SL, Cimentados3 SAU, Altamira Santander Real Estate SA, Matella SA, Iluro Pis Promotora Inmobiliaria SL, Unión de Crédito para la Financiación Mobiliaria e Inmobiliaria Credifimo Establecimiento Financiero de Crédito SA, Aiqon Capital España SL i Coral Homes SL.

Així mateix, tenint en compte l’especificitat del Programa dirigit a protegir el dret d’accés a l’habitatge de persones i famílies en situació de vulnerabilitat, i per tal de reforçar aquesta mesura dissuasiva per mitjà de la publicitat, l’Agència ha donat a conèixer avui el nom dels grans tenidors que acumulen més expedients oberts per presumptes incompliments de l’obligació d’oferir lloguer social, que són: Divarian Propiedad, amb 423 expedients, i Promontoria Coliseum Real Estate, amb 221. La resta són el Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, amb 87, Coral Homes, amb 74, i Gramina Homes, SL, amb 44.

Marc normatiu per fer front a l’emergència en l’àmbit de l’habitatge

La normativa estableix que les persones físiques o jurídiques considerades grans tenidors han d’oferir un lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda d’execució hipotecària o desnonament –o bé abans d’adquirir un habitatge fruit d’acord de compensació o dació en pagament–, quan la unitat de convivència d’un habitatge es troba en situació de risc d’exclusió residencial, d’acord amb el nivell d’ingressos previst en la Llei 24/2015. 

A més, la Llei 1/2022 del 3 de març amplia aquesta protecció a tots els ocupants d’habitatges sense títol jurídic habilitant, ja sigui per venciment del seu contracte d’arrendament, per haver patit un procés de reclamació d’un deute hipotecari o per haver ocupat un habitatge buit d’una entitat financera o fons d’inversió.

Així mateix, la normativa vigent estableix l’obligació de fer constar la informació relativa a l’índex de referència de preus de lloguer d’habitatges, tant a les ofertes d’arrendament com al contingut dels contractes.

2 Comentaris

  1. No me extraña que no den alquiler social. Si se convierten en iquiokupas te los quedas imdefinidamente pagándoles todos los gastos y si son vulnerables ya los puedes adoptar. Parte de la familia para siempre. Menuda mierda de leyes que tenemos, solo protegen al gandul que no contribuye. La propiedad privada, ganada con trabajo y esfuerzo está totalmente desprotegida.

    1. Toda la razón.
      Para cuando sanciones y enjuiciamiento rápido de los okupas??

      Los propietarios, pequeños sobretodo, totalmente desprotegidos. Qué asco de país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button