Projecció de “Platges les de Lloret” al teatre, avui dimecres, en commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual
L’objectiu de la iniciativa és sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de preservar adequadament les pel·lícules i gravacions domèstiques
El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar celebra aquest dimecres 27 d’octubre el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb la projecció del muntatge audiovisual Platges les de Lloret, del fons Mas fotògrafs.
Durant l’any 2021 el SAMLM ha rebut l’ingrés del Fons MAS FOTÒGRAFS que ara es conserva al dipòsit d’audiovisuals. Es tracta de les filmacions de 16 mm de Francesc Mas i Ruhí (1911 – 1997) que han estat cedides al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar pel seu fill, August Mas i Llibre.
El treball de tractament, organització i descripció del Fons MAS FOTÒGRAFS ha permès recuperar diferents pel·lícules en format 16 mm, entre elles “Platges, les de Lloret” de 1964, “Barcelona ama a sus piedras” de 1968 i altres gravacions com: “El Romànic Català”, “Empúries”, “Lloret a l’hivern”, “Nieve y sol en España”, “El Museu Marítim de Barcelona” de 1974 i diverses imatges retrospectives de Lloret de la dècada de 1960 i 1970.
La projecció de PLATGES, LES DE LLORET i la cessió del Fons MAS FOTÒGRAFS tindrà lloc el dimecres, 27 d’octubre, a les 8 del vespre, al Teatre de Lloret
L’arxiver municipal, Joaquim Daban ha explicat que com és habitual en totes les celebracions que hem realitzat, procurem donar a conèixer algun personatge lloretenc que hagi estat implicat en el món audiovisual.
Així, en les darreres edicions s’ha homenatjat a figures ben entranyables de Lloret com en Paco Costas, en Salvador Comas, en Joan Baptista Bernat, en Melcior Montero, en Joaquim Juanola i la Montse Sagaró, a l’Angelina Cardona i en Jordi Bonet i l’any passat a l’Ernest Adler. De totes aquestes persones l’Arxiu Municipal n’ha rebut el seu llegat filmogràfic, la seva obra ha estat digitalitzada i les pel·lícules originals es conserven en bones condicions en els dipòsits de l’arxiu.
Aquest any, aprofitant la cessió que farà l’August Mas del fons “Mas, fotògrafs” s’ha decidit fer un reconeixement a la figura del seu pare, en Francesc Mas: un excel·lent fotògraf, implicat en la vida social del poble, impulsor i pioner del turisme de Lloret de Mar, i que va realitzar més de vuitanta pel·lícules en format professional de 16mm, d’una gran qualitat.
És per això que dimecres es projectarà a les 20.00 h del vespre, i al Teatre de Lloret, el documental PLATGES, LES DE LLORET, que va realitzar en Francesc Mas. De fet aquesta projecció compren dues pel·lícules. La primera inclou les imatges de la realització que li va merèixer el premi nacional de turisme a l’any 1964; i la segona va ser realitzada pocs anys després, entre 1965 i 1970.
Per tant, son dues pel·lícules que duren vint minuts cadascuna: en total la projecció durarà quaranta minuts; i inclouen unes imatges extraordinàries de vistes de Lloret de principis dels anys seixanta i de començament dels anys setanta. Evidentment, a través d’aquestes imatges es poden constatar els canvis que ha sofert Lloret al llarg dels anys: la transformació urbana, els canvis en la vida social, laboral, l’aparició dels primers hotels i dels primers turistes…
La regidora de l’arxiu, Ana Garcia Castany, ha explicat que actualment, les pel·lícules originals del fons “Mas fotògrafs” es conserven en un dipòsit especial de l’arxiu municipal per tal de garantir la seva preservació. I ha dit també Garcia Castany que és previst que puguin digitalitzar-se ben aviat ja que són filmacions que contenen imatges ben interessants i que ajuden a recuperar la memòria històrica de la nostra població: Lloret de Mar.
La regidora també celebra que aquest any l’acte es pugui tornar a portar a terme de forma presencial i no en format virtual, tal i com es va fer l’any passat, i ha destacat que això ja és un bon motiu de satisfacció perquè sembla que, a poc a poc, anem tornant a la normalitat.
Per la seva banda, Joaquim Daban ha explicat també que a partir d’aquesta commemoració pretenem, en primer lloc, crear consciència a la ciutadania de la fragilitat que te aquest tipus de documentació, perquè son suports molt inestables que requereixen unes mesures de conservació molt rigoroses. I en segon lloc, a través d’aquesta commemoració també volem mostrar la feina que es fa a l’arxiu en relació a tot aquest tipus de documentació audiovisual: l’ordenació de pel·lícules, el visionat i repàs de les imatges, la neteja, la identificació i descripció de les diverses temàtiques, la digitalització…
La projecció del documental s’ha previst per aquest dimecres 27 d’octubre a les 20.00 h al Teatre de Lloret. L’entrada és lliure