EducacióNotícies

Polémica per les decisions d’algunes escoles i voler desvincular la tradició de picar el Tió d’un acte de violència

La polèmica d’aquest any al voltant del Tió. Picar el Tió és símbol de violència?

Al voltant d’aquest costum tan tradicional de la cultura catalana com és fer Cagar el Tió, sempre s’han suscitat polèmiques, alguns es pregunten que és correcte dir: ‘Cagar el tió’ o simplement ‘Tió’, altres anys la discussió sobre el que li hem de donar per menjar perquè cagui més regalets i darrerament si l’hauríem de fer més inclusiu anomenant-lo Tió i Tiona.

Aquest any una nova polèmica ha sorgit arran de les decisions d’algunes escoles i llars d’infants que han decidit que no li donaran cops al Tió i donaran cops de bastó a terra. “No colpejarem el tió, el nostre petit amic que ens visita amablement cada any per a lliurar-nos regals i il·lusió. El tió el cuidem, acaronem i alimentem perquè ens cagui obsequis des del simbolisme i l’alegria, així que enguany els cops de bastó seran contra terra”. Aquest escrit formava part d’un comunicat que va enviar una escola de la provincia de Girona als pares dels alumnes,i altres testimonis confirmen que a centres educatius de moltes poblacions a tota Catalunya, estàn començant amb la pràctica de picar al terra i no al Tió. 

Aquestes escoles volen desvincular la tradició de picar el tió d’un acte de violència i fer-la menys agressiva, així que algunes substituiran els cops de bastó per cançons o per picar a terra. El programa Planta Baixa de TV3 es va fer ressò d’aquesta nova polèmica al voltant del Tió de Nadal. https://t.co/I6DFAMT9YL?amp=1

Aviat es va iniciar la polèmica a les xarxes socials amb posicions totalment confrontades,des de la gent que vol mantenir la tradició com sempre, ja que donar cops de bastó a un tronc no s’ha de relacionar amb colpejar una persona per aconseguir un objectiu i altres que estan totalment d’acord amb la decisió que han pres aquestes escoles.

RAC1 també s’ha fet ressò del tema i ho ha consultat amb experts en psicologia infantil i tots coincideixen en el fet que potser estan fent un gra massa amb el tema. “Colpejar un tronc en un context d’una tradició no té res a veure amb la violència”, diu el psicòleg infantil Roger Ballescà. Potser els adults subestimem la capacitat que tenen els infants de diferenciar els actes. Roger Ballescà en l’entrevista a RAC1 va posar un exemple molt clar, fer una carícia o un petó també té diferents significats (d’estima, d’amor o d’abús) i no per això deixem de fer petons als infants.

Després d’aquesta polèmica, vosaltres que fareu aquest any? Donareu cop de bastó al Tió o picareu a terra, mentre canteu una cançó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button