ColumnesNotíciesRobert Melero

Plantes de Nadal, tan maques com perilloses

La Flor de Nadal…

Es temps de Nadal, de regals, de decoracions; l’arbre, les figuretes del portal, les garlandes i cada vegada més les plantes ornamentals, que any rere any s’han introduït als nostres llars i negocis de forma casi obligatòria. La reina d’aquestes plantes per la seva majestuositat i la vermellor de les seves fulles que ens recorda al vestit del Pare Noel, es la coneguda com a “flor de Pasqua o flor de Nadal, (Euphorbia pulcherrima).

…i la seva perillositat

La toxicitat d’aquesta planta es deguda al líquid de color blanc que es troba a dintre del tall i de les fulles més gruixudes. Aquest líquid blanquinós i lletós, conté un compost anomenat “SAPONINA” molt irritant per les mucoses conjuntivals i orals i si la nostre mascota arribes a menjar-la, també pot produir vòmits degut a la irritació de l’esòfag i estòmac.

Hem de col·locar la nostra planta fora de l’abast de la nostra mascota, i pendre especial atenció a les fulles que es van assecant i caient a terra. Es cas de que sospiteu que el nostre gat o gos hagi entrat en contacte amb el làtex de la planta i presenti congestió, vermellor, edema i/o prurit (picor) dels ulls, nas i/o boca, haurem de netejar la zona afectada amb abundant aigua i sabó, amb l’ajuda d’un drap.

La saponina es lipídica, fet que requereix sabó per poder eliminar-la. Un drap amb aigua i sabó i netejar la zona afectada de forma suau i mantenint la tranquil·litat pot arribar a ser suficient; que a ningú se li acudeixi ficar el gat sota la dutxa, que pot ser llavors el que haurà de requerir d’atenció médica serà el propietari.

Gotes oculars sense medicació, les que fem servir per hidratar els ulls o simplement suero, pot servir si la congestió es a nivell de la conjuntiva dels ulls. Si el nostre pelut ha arribat a menjar una part important de la planta, veurem símptomes digestius com, sialorrea (saliveig profús), nàusees i/o vòmits. Arribat aquest punt haureu de consultar al vostre veterinari de confiança perquè us prescrigui antiemètics i protectors estomacals i/o antiàcids.

Altres problemes…

…que també podem trobar a les nostres llars aquest Nadal i que també son tòxiques per les nostres mascotes, són el vesc (muérdago en castellà) i en grèvol (acevo).

Un altre gran problema que ens trobem sovint a la nostra clínica aquestes dates Nadalenques està relacionat amb el “fanatisme destructiu” que alguns gats i gossos tenen amb els adorns de l’arbre de Nadal. Amb freqüència diària tenim algun pelut ingressat amb indigestió per ingerir algun tros de plàstic dels adorns de l’arbre, i de vegades no podem evitar que hagin de passar per quiròfan per haver de treure’ls de forma quirúrgica.

“Tot l’equip de Centre Veterinari Canvet a Lloret de Mar aprofitem per desitjar-vos unes molt bones festes de Nadal i que gaudiu al màxim amb els vostres familiars, inclouen els de 4 potes”

Robert Melero

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button