El Departament atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que acrediten mèrits excepcionals de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987, i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.
Es considera artesania alimentària l’activitat d’elaboració de productes alimentaris, que, complint els requisits assenyalats per aquesta matèria, estan subjectes a unes condicions durant tot el seu procés productiu que garanteixen als consumidors un producte final individualitzat, de bona qualitat, i amb característiques diferencials, obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal de l’artesà/ana.
La llista dels elegits d’aquest 2022 es van conèixer a mitjans d’aquest passat juliol, pero els guardons en forma de Diploma d’artesania alimentària i amb cerimònia oficial inclosa van estar lliurats ahir dimarts 29 de novembre per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural, Teresa Jordà.
En aquesta gala, vam poder gaudir de dos lloretencs pujant a l’escenari per recollir tan treballat premi. Anys de servei artesà i dècades de qualitat en el producte els avalen: l’Emili Olivé com a xurrer al capdavant de la Xurreria la Selva amb diverses parades mobils oferint qualitat xurrera per allà on van, i per altra banda Antoni Planet com a Carnisser-cansalader-xarcuter, al comandament de la mítica xarcuteria Can Planet, situada al carrer Sant Pere de Lloret de Mar.
Coneixem millor aquests dos MESTRES ARTESANS lloretencs, amb les seves paraules plasmades a la guia on ja formen part juntament amb més de 1.000 artesans a Catalunya:
Antoni Planet Carnicé (Xarcuteria Planet) LLoret de Mar
De ben jove, com a fill de carnissers, ajudava a la botiga, ja en fa més de 50 anys. He viscut el desenvolupament del negoci familar, primer amb els pares, després amb la meva dona i ara ja amb el nostre fill. Hem tingut molt de respecte al nostre ofici, amb seriositat, oferint qualitat, innovant i buscant nous reptes. En estar ubicats en un poble turístic, hem mirat d’afegir productes d’altres nacionalitats i ens hem especialitzat en fumats. Vaig començar als anys 70 la meva formació a l’estranger amb una larga estada a les ciutats alemanyes Bruchsal i Mannheim (Baden Württemberg). Allà vaig participar en concursos internacionals d’embotits on vaig ser guardonat diversos anys. Actualment, per lligams familiars, també hem entrat al món dels productes dels Estats Units, en concret els de BBQ. Una de les coses que em fa sentir més orgullós és que gràcies a la meva perseveranca hem aconseguit un listat força respectable i hem cuidat del nostre ofici gaudint-lo cada dia.
Emili Olivé Rubio (Xurreria La Selva) Lloret de Mar
Emilio Olivé, mes conegut com l’Emili, de familia firaire, comenta que la seva sang es nòmada de ment inquieta on n’hi hagi, un emprenedor nat. És per aixó que l’any 2001 proposa a la seva parella, la Soledad, emprendre un projecte conjunt, continuar al món de les fires, però aquesta vegada a la barda gastronómica, com a XURRERS ARTESANS. Va ser Ilavors quan, atrets per la professió de xurrers, van comprar un remolc i van buscar un mestre que els ensenyés tot el que podien necessitar per desenvolupar aquest ofici. Va ser quan van coneixer el senyor Angel Diviu, un mestre xurrer centenari que atresorava una de les millors receptes de xurros, porres, xuixos, bunyols de vent… El senyor Angel va formar l’Emili i la Soledad cedint sense pestanyeiar el seu gran legat, l’elaboració dels productes de xurreria artesana, fins que van estar formats i preparats per poder realitzar un bon ofici. Després d’un temps, va arribar el moment tan esperat, l’obertura. Va ser al Nadal de 2001 a Lloret de Mar on neix la ja reconeguda Xurreria La Selva i l’experiencia va ser molt positiva. Han passat la barbaritat de vint anys servint xurros a Lloret de Mar i viatjant per tota la península donant a conèixer arreu del territori el nom del seu negoci com a xurrers artesans de qualitat, fent clients i amics allà on anaven. En rebre aquest diploma de Mestre Xurrer, l’Emili s’emociona molt alhora que sent una mica de tristesa, ja que no podrà compartir aquest reconeixement amb qui el van encoratjar a seguir, el seu sensei Angel I en especial la seva dona Soledad, qui va ser peça clau perque mai tiressin la tovallola i sempre va ser al seu costat. L’Emili xurrer d’ofici, però també és una gran persona, un gran home i mai no oblida ni deixa d’agrair als seus tot el suport incondicional rebut.
_____________
Com a extra, hem de subratllar que el reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya, i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.
Estic totalment d’acord amb el guardó i m’hi adhereixo. La seva dedicació ens permet gaudir de productes excel·lent. Felicitats.