L’any 2017 l’Ajuntament de Lloret de Mar va iniciar la prova pilot per fomentar la recollida d’oli domèstic usat, amb la col·locació de contenidors específics en diferents punts del municipi, per tal d’apropar els punts de recollida als domicilis.
En el primer any d’implantació dels contenidors -taronges-, la quantitat d’oli recollit selectivament es va veure incrementada en un 40%, valors que s’han anat mantenint en els darrers anys, aconseguint reciclar el passat 2022 més de 4.600 kg d’oli vegetal usat.
La bona acceptació de la ciutadania ha fet que s’hagin anat instal·lant nous punts de recollida, sent actualment un total d’11 els contenidors que conformen la xarxa de punts repartits en diferents espais d’alta freqüentació del casc urbà, complementats a més, pel punt central de recollida, situat a la deixalleria municipal.
En motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, l’alcalde Albert Robert, recorda que “aquells ciutadans que estiguin interessats en obtenir un embut per decantar l’oli vegetal a les ampolles de plàstic que es dipositaran en els contenidors del carrer, poden passar a recollir-lo per les oficines de la secció de Medi Ambient”.
La problemàtica ambiental dels olis de cuina usat rau en l’afectació que aquests poden ocasionar a canonades i xarxa de sanejament si s’aboquen de forma inadequada per l’aigüera o per l’inodor, així com per la major dificultat i increment del cost de depuració de les aigües residuals urbanes.
L’oli usat conté una alta càrrega contraminant, aproximadament 5.000 vegades més que l’aigua residual que circula per les clavegueres i xarxes de sanejament. Un litre d’oli pot arribar a contaminar fins a 1.000 litres d’aigua, l’equivalent al consum d’aigua setmanal d’una persona en un habitatge de la comarca de la Selva.
Font: Ajuntament de Lloret de Mar