El PobleNotícies

L’Ajuntament de Lloret arriba a un acord amb la família Cabañas per a la restauració de part del conjunt modernista de Sant Pere del Bosc

L’Ajuntament de Lloret i la família Cabañas, propietaris de Sant Pere del Bosc, han arribat a un principi d’acord per la restauració de part del conjunt monumental modernista i la seva posterior cessió temporal a l’Ajuntament de Lloret de Mar.

El regidor de Patrimoni Cultural, Xavier Flores, “Fa temps que estem treballant en aquest conveni però la pandèmia, postpandèmia i tràmits burocràtics l’havien endarrerit. Malgrat tot és una gran notícia per Lloret, i Catalunya, poder garantir la conservació i l’accés públic a aquest patrimoni cultural”.

El projecte conjunt de Sant Pere del Bosc fou concebut i finançat pel lloretenc Nicolau Font i Maig quan va tornar de Cuba. El conjunt, en el seu camí d’accés, inclou el Monument a l’Àngel, les casetes de l’Àngel, així com dues creus de terme i la Capelleta o Pedró de la Mare de Déu de Gràcia, elements que no estan inclosos en aquest conveni de col·laboració.

El Monument a l’Àngel fou construït l’any 1904. Dedicat a la Mare de Déu de Gràcia, inclou igualment el primer monument dedicat a Mossèn Cinto Verdaguer i es troba situat en el cim anomenat Ses Pedres Lluïdores. A la base s’hi troba una àmplia escalinata i un piló de roques naturals.

Al cim, la figura d’un àngel amb les ales esteses assenyala amb la mà dreta el camí de l’ermita i amb l’esquerra alça una estrella. El cos de la construcció té un relleu de pedra a cada cara. La cara que mira al mar, representa Nostra Senyora de Gràcia i, al peus, el medalló de bronze amb l’efígie de Mn. Cinto. El monument fou projectat i dirigit en la part artística per Enric Monserdà. La part escultòrica és de Federico Bechini, segons model de l’escultor modernista Eusebi Arnau i fou realitzat al taller de Joan Pujol.

Les casetes són edificis construïts al tombant de segle XX (1901) i estan relacionats amb la posterior construcció del monument de l’Àngel, situat a pocs metres. Una d’elles, la més ornamentada en estil Alfonsí, es va projectar com caseta de sopluig del Sr. Font (es troba situada a mig camí entre casa seva i Sant Pere del Bosc) i l’altre com habitatge dels treballadors del Sr Font que cuidaven les vinyes i els boscos que envoltaven el monument de l’Àngel. A la llinda d’una antiga porta lateral hi ha les inicials N.F (Nicolau Font) i data de 1901.

La família Cabañas explica que “Tot i que tots els elements patrimonials que formen part del conjunt modernista són de propietat privada, sempre hem deixat oberts al públic la gran majoria d’aquests espais perquè els visitants poguessin gaudir lliurement d’aquest ric patrimoni cultural”. I afegeixen que “malauradament, aquest ús públic permès per la propietat durant tots aquests anys no sempre ha tingut un comportament exemplar vers a la conservació d’aquestes obres arquitectòniques, havent-se donat greus casos d’actes de vandalisme.

Durant aquests anys s’han fet diverses intervencions per restaurar els elements, intervencions que malauradament, en molts casos, han estat malmeses de nou i que han fet plantejar retirar el permís de visita públic instaurant un sistema de tancament per la seva necessària protecció”.

Mitjançant l’acord de cessió temporal a l’Ajuntament d’aquests elements, que es preveu signar al primer semestre de 2023, la família Cabañas té intenció de continuar permeten l’accés públic i ajudar “a trobar les vies de finançament per assumir la realització de les actuacions inicials de restauració dels elements arquitectònics del conjunt monumental”. L’Ajuntament, per la seva banda, col·laborarà assumint la necessària instal·lació de tancats de protecció i d’un sistema de vídeo-vigilància que vetlli per la seguretat i la defensa de les inversions previstes en el conjunt arquitectònic, així com amb les tasques de senyalització museístiques de les obres, en la promoció del conjunt monumental, en la neteja i conservació dels boscos inclosos en la cessió (als voltants de les obres) i en la regulació dels horaris d’obertura i tancament, que es gestionaran des de el propi consistori durant tota la durada del conveni de cessió, al igual que amb el manteniment dels dits elements durant el mateix període.

Per l’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, “Des de Lloret de Mar els darrers anys s’ha fet una important tasca no només en la recuperació i manteniment dels nostres elements culturals sinó que també s’han fet visitables i accessibles a tothom i això enforteix el sentiment de pertinença de la nostra ciutadania i aporta nous atractius com destinació turística”.

Font: Ajuntament de Lloret de Mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button