Totes les NotíciesTurisme

Injecció d’1,6 MEUR per impulsar l’aeroport de Girona amb noves rutes i companyies

La Generalitat, la Diputació i la Cambra de Comerç han rubricat el seu compromís per impulsar l’aeroport Girona-Costa Brava. Han signat un conveni de col·laboració a tres bandes per aportar-hi conjuntament 1,6 milions d’euros (MEUR).

Fonamentalment, aquesta quantitat es reparteix entre la Generalitat i la Diputació, que hi destinaran 800.000 euros cadascuna, mentre que la Cambra hi aportarà 5.000 euros. A través de la nova Taula Estratègica de l’Aeroport de Girona, es treballarà per diversificar les companyies que operen des de la terminal de Vilobí d’Onyar (Selva), ampliar les rutes i promoure l’arribada de l’alta velocitat (a través de la nova estació de l’AVE). La voluntat és que, en un futur, l’acord s’ampliï incloent-hi ajuntaments.

Les tres parts van signar el conveni de col·laboració aquest dimarts, en el marc de l’assemblea general de l’Associació per a la Promoció i el Desenvolupament de les comarques gironines (AGi). L’acord estableix que la Generalitat aportarà 800.000 euros per promocionar l’aeroport; la meitat, a través de l’Agència Catalana de Turisme, i l’alta, mitjançant Aeroports Públics de Catalunya. La Diputació de Girona n’hi aportarà 800.000 més i la Cambra de Comerç, 5.000.

Segons destaquen en un comunicat, el conveni “estableix un nou model de governança de l’aeroport, que vetllarà pels interessos territorials, la promoció i l’impacte econòmic de la infraestructura”. A través d’aquest acord, es crearà la Taula Estratègica de l’Aeroport de Girona, l’organisme encarregat de promocionar la terminal de Vilobí d’Onyar.

Tindrà com a objectiu dissenyar i coordinar les polítiques que es facin des del territori i impulsar estratègies conjuntes. Entre d’altres, treballarà perquè es materialitzi l’estació de l’AVE a l’aeroport, perquè creixin les companyies aèries que hi operin o perquè s’incorporin noves rutes. També s’encarregarà d’avaluar la puntualitat de les aerolínies o farà seguiment de l’impacte ambiental de l’operativa de l’aeroport.

L’acord el van subscriure la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral; el president en funcions de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme, Miquel Noguer; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer; el president i conseller delegat d’Aeroports Públics de Catalunya, Daniel Albalate, i el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega.

Ampliar-lo als ajuntaments

El comunicat de premsa també subratlla que “la voluntat dels signants és que en un futur es pugui ampliar l’acord amb la participació directa d’altres agents del territori”. Per exemple, els ajuntaments. La voluntat, subratllen des de l’AGi, és “ajudar a maximitzar el retorn econòmic i social de l’aeroport com a infraestructura clau en el desenvolupament de les comarques gironines”.

L’assemblea general de l’Associació per la Promoció i el Desenvolupament de les comarques gironines (AGi) s’ha celebrat aquest dimarts a la seu de la Generalitat a Girona. L’AGi engloba la Generalitat, a través de la Delegació del Govern a Girona, el Departament de Territori i l’Agència Catalana de Turisme; la Diputació de Girona, i la Cambra de Comerç de Girona.

Últimes notícies de l’aeroport de Girona, dimarts 13 de juny:

L’aeroport de Girona comença la temporada d’estiu a la baixa

Segons comunica l’ACN l’aeroport de Girona comença la temporada d’estiu a la baixa, tot i que l’operativa va començar a finals d’abril, no serà fins al juny quan les aerolínies engeguin la majoria de rutes previstes. I això, de moment, es nota en els números.

La terminal de Vilobí d’Onyar tanca el maig havent rebut 122.918 passatgers. Si es comparen amb el mateix mes del 2022, suposen un 24,1% menys. I la xifra queda molt més curta si es contraposa amb les xifres prepandèmia (perquè en comparació amb el maig del 2019, el descens és del 46,4%).

Les rutes que han tingut més demanda aquest maig són les que connecten Vilobí amb Londres-Stansted, amb Brussel·les-Charleroi, amb Rotterdam, amb Weeze i amb Pisa. I com ja és habitual, la majoria dels qui han passat per l’aeroport de Girona ho han fet amb bitllets de Ryanair.

De fet, set de cada deu passatgers (86.372) s’han enlairat o bé aterrat amb avions de la companyia de baix cost irlandesa. Per darrere s’hi troben els qui han volat amb Transavia (15.159), que connecta Vilobí amb els Països Baixos, o bé amb Jet2, que opera connexions al Regne Unit (12.412).

Si es passa la lupa per nacionalitats, durant aquest mes de maig l’aeroport ha rebut més turistes britànics. En total, n’hi ha hagut 50.498 que han passat per la terminal (un 13% més en comparació amb el 2022). Però per contra, als mercats estrangers, destaquen les caigudes de passatgers procedents d’Itàlia (6.081, un 54,9% menys) o d’Irlanda (6.104, un 49,3% menys).

Aquí hi té a veure, entre d’altres, la reducció de rutes que Ryanair ha fet cap a Itàlia aquest estiu. De les sis que operava l’any passat des de Vilobí d’Onyar, aquest any tan sols se’n mantenen dues (Pisa i Pescara).

Un 33% menys d’operacions

Les xifres de passatgers, de retruc, també es traslladen a les d’operacions. Durant aquest mes de maig, l’aeroport Girona-Costa Brava ha operat 1.559 aterratges i enlairaments. Són un 33,6% menys en comparació amb el mateix període de l’any passat, i un 22,1% menys si es tira enrere en el calendari fins al maig del 2019. Per últim, durant aquest maig l’aeroport ha mogut 3,7 tones de mercaderies.

En l’acumulat de l’any, entre gener i maig la terminal de Vilobí d’Onyar ha rebut 268.519 passatgers. Són un 15,1% menys en comparació amb els cinc primers mesos del 2022, i un 48% menys en relació amb les xifres prepandèmia (les del 2019). Pel que fa a operacions, l’aeroport de Girona ha registrat 6.277 aterratges i enlairaments d’avions aquest 2023 (un 13,9% menys en comparació amb l’any passat).

Pel que fa a la resta d’aeroports catalans, el de Barcelona ha tancat el maig amb 4,4 milions de passatgers (un 17,2% més que l’any passat); el de Reus, amb 138.170 (un 13,8% més) i el de Sabadell n’ha rebut 536 (un 19,8% menys).

One Comment

  1. Si volvieran los vuelos como antes, habrían mas turismo y los vuelos de Girona a Andalucía y de Andalucía a Girona, al ser mas cómodo que no tener que ir a Barcelona,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button