Del 25 al 31 de maig, es celebra la XXV Setmana sense Fum, una iniciativa per sensibilitzar la població sobre els perills del tabaquisme. Aquest esdeveniment coincideix amb el Dia Mundial sense Tabac, el 31 de maig, impulsat per l’OMS amb el lema “Protegir els infants de la interferència de la indústria del tabac”. A Catalunya, les dades mostren que el tabaquisme continua sent un problema significatiu. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2023, el 22,6% de la població de 15 anys o més fuma, amb una prevalença més alta entre els homes (25,5%) que entre les dones (19,8%). El tabaquisme és més freqüent entre les persones menors de 65 anys i amb estudis secundaris.
Les cigarretes electròniques també són motiu de preocupació, especialment entre els adolescents. Tot i que el consum general és relativament baix (1,4% de la població de 15 anys o més), l’experimentació amb aquestes cigarretes és alta entre els joves de 14 a 44 anys. Un estudi adreçat a escolars de 14 a 18 anys mostra que el 52,3% ha consumit cigarretes electròniques alguna vegada. Aquestes cigarretes contenen substàncies perjudicials i augmenten el risc de començar a fumar tabac convencional.
Per combatre el tabaquisme, l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa dues xarxes de professionals de la salut: la Xarxa d’Atenció Primària sense Fum (XAPSF) i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHSF). Aquestes xarxes ofereixen consell i tractament per deixar de fumar. Segons l’ESCA 2023, el 59,0% de les persones fumadores han rebut consell o ajuda per deixar de fumar. El 2023, 61.100 persones van deixar de fumar amb l’ajuda dels equips d’atenció primària i 24.506 persones més van seguir tractament en hospitals de la XCHSF.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya també proporciona tractament farmacològic gratuït per deixar de fumar a persones amb necessitats especials, com aquelles amb trastorns mentals, malalties cròniques, residents en barris de baix nivell socioeconòmic i dones embarassades. El 2023, es van distribuir 310 tractaments complets gratuïts. A partir de febrer de 2023, la cartera de prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut va incorporar la citisina, i 75.143 persones van començar aquest tractament entre febrer i desembre de 2023.
Les vendes de cigarretes convencionals van disminuir lleugerament el 2023 després d’un augment en els dos anys anteriors. A més de les polítiques de salut, diverses intervencions preventives es duen a terme en l’àmbit educatiu, com el programa ‘Classe sense Fum’, per evitar l’inici del consum de tabac entre els joves. També es difonen continguts sobre cigarretes electròniques a les xarxes socials per conscienciar la població jove.
La contaminació ambiental causada pel tabac és un altre problema important. Es calcula que es llencen anualment 845.000 tones de burilles al medi natural, moltes d’elles al mar Mediterrani. Diversos municipis catalans han impulsat mesures per convertir les seves platges en espais lliures de fum i burilles, una iniciativa que l’Agència de Salut Pública de Catalunya promou per tot el litoral català.
La Setmana sense Fum també inclou una enquesta a la població general sobre temes de tabaquisme. El 2024, l’enquesta va comptar amb la participació de 3.420 persones, majoritàriament dones. Les dades mostren un menor consum de tabac convencional, però un augment en l’ús de noves formes de fumar, com la catximba i les cigarretes electròniques, especialment entre els joves. A més, un 78% de les persones no fumadores estan a favor de prohibir fumar a les terrasses.
En resum, les mesures legislatives i preventives són essencials per reduir el consum de tabac i cigarretes electròniques i per protegir la salut pública. La XXV Setmana sense Fum posa de manifest la importància de continuar treballant en aquesta direcció per crear un ambient més saludable i lliure de fum.