La dignitat és un dret innat de les persones a ser tractades amb respecte, de manera justa, i a reconèixer‐ne la vàlua com a humans. Ho recull la Declaració Universal dels Drets Humans.
Actualment hi ha una trentena de conflictes armats en marxa (dades de l’Escola de Cultura de Pau UAB) alguns d’ells, de llarga durada i molt allunyats geogràficament del nostre entorn, la qual cosa pot acabar generant confusió, desconeixement, cansament, i oblit.
La nova exposició de la Coordinadora d’ONG Solidàries, que compta amb el suport de la Diputació de Girona, intenta donar resposta a algunes de les preguntes que ens poden sorgir davant aquest panorama: qui són les víctimes dels conflictes armats i les guerres? On és la dignitat de les persones que amaguem darrera les estadístiques i les infografies? I qui té l’obligació de protegir‐ne la seva integritat?
En l’exposició se’ns recorda que el deure humanitari és d’aplicació obligatòria. Així doncs, assegurar la seguretat, la protecció i la dignitat d’aquestes persones tant en el moment de l’èxode com en el de l’acollida, hauria d’estar garantit.
També se’ns explica l’obligació d’investigar i processar els delictes comesos en els conflictes armats.
L’exposició “Dignitat i guerra. Les víctimes en els conflictes armats” ha estat creada a partir de les fotografies del cooperant de Girona Acull, Albert Tudela i del fotoperiodista Carles Palacios. A través de les seves fotografies, fem un recorregut per diferents moments de la vida i la mort de les víctimes que genera una guerra. Un recorregut per restablir la dignitat que haurien de tenir totes les persones, també durant un conflicte armat.
L’exposició s’inaugura aquest dijous 9 de març (19h) i la podreu visitar a la Biblioteca Pública de Lloret de Mar durant tot el mes de març, gràcies a l’acollida de Plataforma per la Pau Lloret. I a partir del mes d’abril es pot demanar en préstec al CeDRe de la Coordinadora (gratuït amb fiança).