El PobleNotícies

Felip Carbonell cap de Protecció Civil: “Les conseqüències dels temporals que han sacsejat les platges de Lloret”

“A la mar, no l’hi agrada la brutícia que els humans tirem a l’aigua! Es per aquest motiu que la sàvia mar… ens ho torna tot. Imatge d’ahir dilluns a Sa Caleta (Lloret).

M. Carme Bernat (autora de la fotografía de portada)

Lloret és un dels pocs municipis de Catalunya que disposa d’un cos professional de Protecció Civil. Creat l’any 1991, està format per 25 persones (funcionaris i voluntaris). Aquests darrers dies de temporal i vent han estat força intensos pel que fa a les actuacions efectuades per aquest cos de Lloret de Mar.

El cap de protecció civil, Felip Carbonell, ha explicat a Lloret Gaceta com han afectat les tempestas “Ciarán i Domingos” a Lloret de Mar; l’onatge, el fort vent, i la feina que Protecció Civil ha fet aquests dies a la vila.


“S’han fet diverses intervencions, sobretot on hi ha elements de risc, com els accessos a la platja que han quedat descalçats per la manca de sorra. Quan hi ha perill, hi posem tanques o barreres perquè les cintes de plàstic de vegades desapareixen. Aquestes barreres les anem controlant periòdicament per assegurar la seva eficàcia. També es tanquen els camins de ronda amb una porta i un cadenat”.

Felip Carbonell


Durant el temporal també van sortir a fer un parell de rescats: A requeriment de Salvament Marítim van socórrer a una persona que s’ofegava a Cala LLevadó, la van traslladar al Port de Canyelles i el SEM la va evacuar. L’altre va ser per anar a ajudar la de la noia que s’ofegava enfront del passeig, però en aquest cas no va caler intervenir, ja que un socorrista fora de servei (el Leandro) la va poder salvar. Ambdós casos van ser imprudències, no respectant la bandera vermella i els avisos de temporal.

Protecció Civil col·labora amb salvament marítim, perquè per emergències, és més fàcil agafar la barca que ells tenen al Port de Canyelles a esperar que arribi la barca de Salvament de Palamós. Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest passat diumenge l’alerta del pla PROCICAT per fort onatge, y el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha donat per finalitzat l’avís de perill.

Segons informa el departament d’Interior: El fort onatge va començar dijous, amb onades de més de 2,5 metres, i es va desactivar l’alerta aquell mateix dia. Divendres al vespre es va tornar a activar el pla en ALERTA per la previsió de fort onatge a partir de dissabte al migdia gairebé a tot el litoral català. En tot l’episodi de tempesta no s’ha registrat cap incidència greu a Catalunya relacionada amb l’onatge. Pel que fa al vent, encara bufava diumenge, però amb menys intensitat.

Carbonell ens ha explicat que: “Pel que fa al fort vent s’han fet vàries intervencions per branques trencades o algun arbre caigut, però que no han afectat edificis, persones o vehicles, és a dir, han sigut de poca gravetat.

Felip, ara quina és la principal preocupació pel que fa a l’estat de la sorra de la platja i l’arribada d’un altre temporal?

A la banda de Garbí (zona de Caravel·la, desembocament de la riera i zona punta garbí de Fenals) pràcticament no queda sorra, i, en canvi, a la zona de Llevant (zona la plaça de la Sardana) ha quedat una platja immensa:

Moure tota aquesta sorra i arreglar la platja té un cost molt gran pel que fa a dies de feina i econòmicament parlant. Tenim l’esperança que vingui un temporal de força contrària, és a dir: de Garbí, i faci que el mar mogui en qüestió d’hores la sorra i sigui la força de la natura que retorni el seu aspecte habitual a la platja.

I si no passes això, que caldria fer?

Caldria treure tots els elements d’accés a la platja, no es podrien tancar amb cinta, i es tancarien amb barreres fermes, i demanar autorització a Costes perquè entrin màquines i camions a la platja per moure la sorra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button