El PSC de la Diputació vol una Cimera de l’Aigua de comarques gironines
Els socialistes consideren que el repte més important que té per davant la demarcació és la sequera i proposa que la Diputació estigui al servei dels ajuntaments gironins en aquest aspecte
El grup socialista a la Diputació de Girona, encapçalat pel seu president Juli Fernández, ha demanat per carta al president de la Diputació de manera urgent i prioritària una Cimera de l’Aigua de comarques gironines “per abordar el repte més important a curt termini que tenim a la demarcació”.
L’escrit explica que “Davant de la situació d’emergència que viu Catalunya i especialment la demarcació de Girona per la sequera, li proposem convocar una Cimera de l’aigua de Comarques Gironines amb urgència, que ha de permetre iniciar un debat seriós, rigorós i constructiu per afrontar les conseqüències d’aquesta, acordar un pla de futur i posar la Diputació de Girona al servei dels ajuntaments gironins en aquest crucial tema”.
Fernández ha emplaçat el president a respondre i proposar una data amb la màxima celeritat possible per posar la Diputació al servei dels ajuntaments. “El passat 21 de novembre la Diputació de Barcelona i la seva presidenta, Lluïsa Moret,va anunciar que la corporació barcelonina donaria suport als municipis de la província en la lluita contra la sequera en els pressupostos del 2024. Volem que la Diputació de Girona segueixi el bon camí iniciat pels nostres homòlegs barcelonins” ha explicat el diputat socialista, Juli Fernández.
Actualment, els embassaments de Catalunya estan per sota del 20% de la seva capacitat i el govern de la Generalitat va anunciar dimarts diverses restriccions que afecten 202 municipis de Catalunya, alguns del Baix Empordà, Gironès i la Selva. “Estem davant de la sequera més greu mai registrada i és una prioritat no només abordar la situació actual, sinó pensar en el futur” ha conclòs Juli Fernández.
Aquesta setmana també des del PSC de la Diputació han comunicat que…
…els socialistes de les comarques gironines presentem una moció perquè les despeses del tancament de Solius les assumeixi la Generalitat
El grup socialista de la Diputació de Girona ha presentat una moció per què des de l’ens provincial es mostri el seu suport als municipis afectats pel tancament de l’abocador de Solius i per a què les despeses associades al tancament, i que haurien d’assumir els municipis, les assoleixi finalment el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per la manca de planificació.
“Els municipis afectats ens han demanat el seu suport perquè sinó hauran d’assumir els costos postclausura de l’abocador. La llei diu que el manteniment -el tractament de lixiviats que emeten residus soterrats- s’ha de fer durant 30 anys. Segons els números amb els que treballen els ajuntaments, això suposaria pagar més de 30 milions d’euros (anualment uns 1,3 milions d’euros)” ha indicat Joan Martín, diputat socialista.
“A comarques gironines el dèficit de plantes de tractament de residus s’ha vist agreujat pel tancament de l’abocador i de la planta de tractament de fracció orgànica de Solius. Aquesta situació era previsible i hem de lamentar la inacció del Departament d’Acció Climàtica a l’hora de liderar la transició al tancament que ha afectat diferents ajuntaments de comarques gironines especialment del Baix Empordà i Gironès” ha explicat el diputat provincial i regidor socialista de Salt, Joan Martín.
Els punts d’acord de la moció que es porten a votació són que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural assumeixi la totalitat dels costos de gestió de tancament i del posttancament del complex de Solius, planificant un tancament gradual alhora que garantint una logística sostenible i eficient de quilòmetre 0; que l’Agència Catalana de Residus lideri de forma activa, de la mà dels municipis, l’assoliment de la taxa justa per l’any 2025, promovent models territorials que donin resposta a les diferents realitats d’ordenació urbanística, estructura poblacional i volum d’activitats econòmiques; i, finalment, que es traslladin aquests acords al govern de la Generalitat i a l’Agència Catalana de Residus.