El sector turístic de Tossa s’incorpora a l’adquisició de la planta dessalinitzadora de Lloret

El sector turístic de Tossa de Mar s’ha unit al projecte de compra d’una dessaladora a Lloret de Mar, en una iniciativa que busca mitigar els efectes de la sequera que afecta la regió. Francesc Zucchitello Coris, president de l’Associació Professional d’Empresaris d’Hostaleria de Tossa de Mar (APEH), ha confirmat la col·laboració després d’una reunió amb representants turístics i municipals de Lloret de Mar i Tossa de Mar.
Aquesta mesura, presentada inicialment per Enric Dotras, president del Gremi d’Hostaleria de Lloret, pretén assegurar el subministrament d’aigua als establiments turístics de Lloret, Blanes, i ara també Tossa, permetent-los mantenir les piscines en funcionament, independentment de la seva afiliació associativa, a través d’una dessaladora mòbil que tindrà una capacitat de processament de fins a 50 metres cúbics d’aigua per hora. La inversió per aquest projecte ascendeix a 1,5 milions d’euros i es preveu la seva instal·lació a la Platja Gran de Lloret.
El sector turístic de Blanes encara valora la possibilitat de sumar-se a aquesta iniciativa, que s’ha gestat com una resposta a la falta d’accions concretes per part de l’administració davant la situació de sequera. Zucchitello destaca la necessitat urgent de trobar solucions privades davant l’aproximació de la temporada alta turística, així com agraïx les facilitats proporcionades per l’administració local i els esforços de col·laboració entre els diferents municipis i associacions implicades.
A més de la inversió inicial, cada establiment haurà de cobrir costos associats al volum d’aigua dessalinitzada consumida i a l’adaptació necessària per al seu emmagatzematge i distribució, segons la capacitat d’allotjament i les necessitats específiques de cada un.
La comissió interdepartamental de sequera del Govern va autoritzar recentment l’ús d’aigua procedent de dessalinitzadores privades per a sectors crítics com el turisme, estipulant que les empreses que requereixin més aigua de la permesa hauran de sol·licitar un permís especial a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), encara que Zucchitello assenyala la falta de diàleg i solucions proactives per part de l’ACA fins al moment.
Amb aquesta iniciativa, el sector turístic de la Costa Brava espera garantir la continuïtat de la seva activitat econòmica i la conservació dels llocs de treball davant els desafiaments que planteja la sequera, reafirmant el compromís del sector privat en la cerca de solucions davant problemàtiques ambientals d’impacte regional.