- El president de la Generalitat i la consellera d’Igualtat i Feminismes han presidit la reunió del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades.
- Igualtat i Feminismes garanteix l’allotjament de les persones acollides i activa els serveis de suport jurídic, acompanyament psicològic i de traducció i interpretació.
El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades (CAPR) s’ha reunit aquest dimarts per coordinar l’actuació del Govern, entitats socials i altres institucions davant l’arribada de persones que fugen de la guerra d’Ucraïna. La reunió s’ha desenvolupat en el marc del grup de treball específic creat per a l’abordatge de la situació generada arran de l’atac de Rússia contra Ucraïna.
El president de la Generalitat ha destacat durant la reunió que “la solidaritat internacional és bàsica” en situacions de guerra com la que està vivint Ucraïna, i que“cal tota la mobilització possible mentre el conflicte no es resolgui”. Per això, el Govern destinarà uns primers 500 mil euros per acollir les persones que fugin de la guerra d’Ucraïna. Amb aquesta dotació econòmica, d’entrada s’oferirà assessorament jurídic i acompanyament psicològic i es cobriran les despeses bàsiques de subsistència, entre altres necessitats. Des del Departament d’Igualtat i Feminismes ja s’han activat els serveis de suport jurídic i psicològic, així com els serveis de traducció i interpretació, i es treballa per garantir l’allotjament i manutenció de les persones acollides.
En aquests moments, Catalunya ha rebut 139 sol·licituds d’acollida de persones ucraïneses, de les quals 71 ja es troben aquí. Per tal de garantir l’allotjament, el Govern ha habilitat 348 places en albergs de la xarxa pública per a la població ucraïnesa que no pot retornar al seu país. Les sol·licituds d’informació sobre l’acollida s’estan canalitzant a través del número de telèfon 012 i el correu electrònic comiteacollida.igualtat@gencat.cat.
El cap de l’Executiu ha emmarcat aquestes accions en la voluntat de Catalunya de continuar sent un “país d’acollida com ha estat sempre”, i s’ha mostrat convençut que “mentre l’agressió russa a Ucraïna no cessi, des de Catalunya sabrem estar a l’alçada i tornarem a saber respondre a aquelles persones que busquin en el nostre país un refugi”. Per la seva part, la consellera d’Igualtat i Feminismes ha puntualitzat que “la guerra mai pot ser la solució a cap conflicte, i sabem que en els conflictes armats i les guerres són les dones, les nenes i nens que pateixen violències específiques, sovint invisibilitzades”. Verge ha afegit que davant aquesta situació “cal denunciar les lògiques patriarcals i colonialistes que impregnen les guerres i reiterem que des de Catalunya continuem treballant per la pau i acollint a totes les persones que fugen de la guerra”.
Identificar escenaris i dissenyar un pla coordinat
La reunió d’aquest matí ha tingut com a objectiu dibuixar escenaris possibles que puguin acabar materialitzant-se en els propers dies i setmanes, i dissenyar un pla coordinat per donar-hi resposta. En matèria d’habitatge, a banda de la xarxa d’albergs, s’ha decidit posar a disposició de les persones que arribin altres recursos residencials, tant gestionats per entitats especialitzades com per la mateixa Generalitat. A més, es comptarà amb llars solidàries, habitatges a nivell particular que s’han posat a disposició de les persones refugiades; les llars solidàries seran coordinades des del CAPR.
Per part del Govern, han assistit a la trobada el president de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, que presideix el Comitè. També hi ha participat la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme, Eunice Romero Rivera; la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat Guinjoan; el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, i representants de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. També han assistit a la reunió el cònsul del Consolat General d’Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, el vicecònsul, Vladyslav Sapozhnic, i la tinenta d’alcalde i regidora de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez Castaño. Per part d’organitzacions socials, la trobada ha comptat amb membres d’una desena d’entitats, entre les quals la Creu Roja, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, SICAR cat Adoratrius, Fundació Cepaim o Fundació Bayt al-Thaqafa.