A les carreteres gironines, els accidents de trànsit provocats per la irrupció de fauna cinegètica a la calçada representen el 39% del total d’accidents.
La C-63: una via amb molta fauna
Segons acaben de fer públic els Mossos d’Esquadra, l’any passat (2023) es van registrar 1.307 accidents d’aquest tipus dels 3.389 totals. Això significa una mitjana de més de tres accidents diaris i un augment del 7% respecte a l’any anterior. Les carreteres més afectades són l’N-260, que uneix Puigcerdà amb Portbou (Alt Empordà), i la C-63, que va de Sant Esteve d’en Bas (Garrotxa) fins a Lloret de Mar.
Segons Joan Costa, cap de l’Àrea Regional de Trànsit de Girona, tot i que els animals solen travessar carreteres comarcals pròximes al bosc, també ho fan en vies com l’AP-7. Les dades indiquen un increment notable dels accidents per fauna salvatge: dels 1.219 registrats el 2022, es va passar a 1.307 el 2023, augmentant el percentatge del total d’accidents del 37% al 39%. Els mesos d’hivern, especialment novembre, concentren el major nombre d’accidents, amb 195 el novembre passat, seguit per desembre amb 160.
Les mesures per reduir aquests accidents inclouen la creació de mapes de punts calents amb la col·laboració dels Agents Rurals, incrementant la presència policial en aquests punts i la instal·lació de detectors de presència animal en zones de prova pilot. Tot i aquestes precaucions, els Mossos d’Esquadra recomanen extremar la vigilància en zones senyalitzades i mantenir la direcció en cas de trobar-se sobtadament amb un animal a la via per evitar col·lisions més greus.
Les carreteres amb més accidents d’aquest tipus són l’N-260, la C-63, l’N-II, la C-66 i la C-65. L’AP-7 també destaca per la seva alta incidència d’accidents amb fauna malgrat les proteccions instal·lades. Els mamífers ungulats, especialment porcs senglars i cabirols, són els més implicats en aquests accidents, i les autoritats treballen amb caçadors per controlar la seva població.
En la C-63 no he visto señales avisando d que hay jabalies (por ej.). Aparte de la velocidad que muchos llevan e imprudencias que realizan (sea de día ó de noche). Cuánto tanto x ciento representan los accidentes que ocurren por esos motivos??
Aquest article només crea alarmisme, estem parlant de la garrotxa, per molt q la carretera arribi a Lloret. Es molt trista aquesta creuada que teniu a Lloret contra la vida al bosc. S ha d aprendre a conviure q som nostres els que hem envaït els seus espais. I com diu l altre comentari, la gran majoria es de gent q no fa cas de senyals de velocitat, per exemple. Cualsevol dia em trobo un caçador al sortir de la cuina pq la meva casa dona a bosc. No el deixeu dormir tranquila pensant en q cualsevol dia sento trets a tocar de casa pq la gent quan algo l hi molesta ho soluciona acabant amb la fauna.
Feu una creuada contra els empresaris q abusen dels horaris dels treballadors, q som els q tenim mes turisme però la.renta mes baixa.
Hola! Al 2023 a la C-63 al terme municipal de Lloret de Mar hi han hagut 6 accidents del tipus que parla L’article.