Algun cop s’han parat a pensar qui va ser Coll i Rodés? Segur que aquest nom els “sona”, ja que al nostre poble fins i tot i tenim un Institut que es diu així. Avui, Lloret Gaceta ha parlat amb la besneta del ben conegut polític i advocat català nascut a la nostra vila: Ramon Coll i Rodés.
Tirma Roca-Cusachs té 46 anys, va néixer a Barcelona, però d’ençà que va néixer, ha passat tots els estius i altres llargues temporades a Lloret de Mar amb la seva família on tenen la seva segona residència.
Tirma. On és la casa familiar on has passat els teus estius i on va viure el teu besavi?
El meu besavi Ramon Coll i Rodés va néixer just on era la plaça de l’antic Cine per això els anomenaven “els Coll del Cine”, i a la família de Manuel Coll i Rodés (que era el seu germà) els hi deien “els Coll de la Plaça”.
Què podem destacar del currículum del teu besavi, Ramon Coll i Rodés?
En Ramon va ser Jurídic i Polític… va ser tinent alcalde molt de temps i finalment alcalde de Barcelona durant 4 mesos. I a Lloret era l’Advocat de l’Ajuntament de Lloret durant molt de temps. Per tot el que va fer pel poble de Lloret de Mar, té un carrer, una plaça i fins i tot un institut anomenat Ramon Coll i Rodés. Per tot plegat, la família ens sentim molt orgullosos.
Tirma, tens algun record bonic d’infantesa que ens vulguis explicar?
Un dels records que tinc de quant era petita era que cada 24 de setembre anàvem amb la meva àvia Núria Coll i Rodés a fer el Xino-Xano, era molt divertit, gran record.
Actualment, et dediques al món de la fotografia. És una afició que et ve de petita?
Em recordo que quan era xiqueta no m’agradava gens que em fessin fotos ni fer-les i mira’m ara ha, ha, ha. Tot això va canviar en treballar a la Graciosa, l’illa canària més petita de les 8. Se’n va obrir un nou món, La Fotografia, em vaig comprar la meva primera càmera una Sony 6000. Ara tinc una professional i cada vegada estic més enganxada. Continuaré formant-me. Vull arribar a ser la millor.
Sabem que utilitzes la fotografia de manera terapèutica. Quin son els teus plans de futur a curt termini?
El meu propòsit és fer tallers, i una experiència terapèutica molt especial que faré transportar a la persona amb el seu nen/a interior mentre vaig fent fotos de les seves experiències… A part d’això organitzo rutes fotogràfiques per Catalunya. I com soc bastant polivalent faig actes i sessions fotogràfiques en estudi.
Un somni que vols fer realitat a Barcelona o a Lloret?
Si és possible m’agradaria fer-ho a Lloret. Lloret té racons increïbles per poder immortalitzar.
On podem veure les teves imatges. I contactar amb tu?
Em podreu trobar, si voleu més informació del que faig, o per contractar alguna experiència, taller o sessió a la nostra pàgina web: www.tirmacusachs.com o a l’Instagram.
Breu descripció del besavi
Ramon Coll i Rodés va néixer a Lloret de mar l’any 1883 i morí a Barcelona en 1948. Advocat, i polític català que des de jove es va dedicar a l’estudi del dret català. L’any 1903 va ser ponent de divisió territorial al Primer Congrés Universitari Català.
Al 1904 va dirigir l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i fou secretari de la Federació Escolar Catalana. L’any 1917 fou president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya. Va ser militant de la Lliga Regionalista, diputat provincial, i regidor de l’Ajuntament de Barcelona. Membre de la comissió compiladora del dret català el 1930 i el 1947, de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya entre altres importants càrrecs. En 1932 fou nomenat catedràtic de dret civil català a la Universitat de Barcelona i el 1935, alcalde de Barcelona. Es va retirar de la vida pública en acabar la Guerra Civil Espanyola.
Molt interessant, Tirma. Vaig conèixer als teus avis, Roca Cusachs i Núria Coll, i conec bé al teu pare Marc.
Volia dir que, crec interessant que al resum biogràfic de Ramon Coll i Rodés, no es quedi al tinter el fet que va ser Obrer Secretari de l’Obreria de Santa Cristina, on el seu assessorament va ser molt important durant uns anys complicats, com ho acredita la correspondència que es guarda a l’arxiu de l’Obreria. Salutacions,