Angel AguileraColumnes

Conclusions de la segona Jornada de Mobilitat celebrada a Lloret de Mar

Amb l’assistència de més de 40 persones s’ha dut a terme aquesta II Jornada, en el decurs de la qual s’han presentat i debatut quatre qüestions. La primera, presentada per Jordi Galí, és una proposta de carril bici segregat entre l’estació de Blanes i Lloret. La segona, a càrrec de Víctor Català , és la idea de recuperar, tot actualitzant-lo, el projecte de tramvia entre Palafolls i Lloret passant per Blanes. De la tercera se’n va encarregar Àngel Aguilera i va versar sobre la necessitat d’integrar tarifàriament el sistema urbà de Blanes i Lloret a les autoritats de transport de Barcelona i Girona. I finalment, la quarta ponència, a càrrec de Joan Mora, va estar dedicada a explicar la lluita ciutadana contra l’extensió de l’autopista C-32, des de Blanes fins a Lloret, i les alternatives de mobilitat.


El carril bici entre Blanes i Lloret Ha de ser segregat sobre la calçada i permetrà normalitzar l’ús de la bicicleta tant a Blanes com a Lloret i entre aquestes dues poblacions. La bicicleta no gasta petroli, no canvia el clima, no provoca contaminació i millora la salut i l’humor de les persones que la fan servir.


El tramvia Blanes – Lloret Es planteja un tramvia que uneixi l’estació de Blanes amb Lloret, passant per tot l’interior de Blanes i arribant a Lloret a través de la carretera GI-682. De fet, aquest ferrocarril és un tren-tram perquè dintre de les ciutats es comporta com un tramvia i quan surt d’elles és com un tren, ja que en recorreguts interurbans assoleix la velocitat de 100 km/h. La velocitat comercial de la línia serà de 35 km/h, el doble que la del tramvia de Barcelona i permetrà arribar de Lloret a l’estació de Renfe de Blanes en només 18 minuts al llarg d’un recorregut d’uns 10 km i un cost de 100 milions EUR. S’espera una elevadíssima demanda , 6 milions de viatges l’any, convertint-se així en un dels sistema de transport més eficients d’Espanya. Per a una segona fase es contempla l’extensió a Palafolls.


La Integració Tarifària d’aquest sistema urbà a les ATM de Barcelona i Girona Es va presentar una proposta de model tarifari híbrid de Barcelona i Girona, per a què el transport interurbà entre Blanes i Lloret s ́integri a ambdós sistemes tarifaris. Replicar el model tarifari de Maçanet-Maçaness, una població amb una causística similar a sistema urbà a mig cavall entre BCN i, GIR i, amb unes quotes de fluxos de mobilitat semblants cap a ambdues regions.

Ara es dona la paradoxa que els lloretencs i molts blanencs no poden gaudir dels descomptes que les administracions estan oferint als usuaris del transport públic, a més que els preus de les línies de bus entre aquests dos municipis són dels més alts de Catalunya.


La lluita contra l’extensió de l’autopista C-32 fins a Lloret El ponent va explicar cronològicament la lluita ciutadana en contra d’aquesta obra, l’èxit que va suposar la paralització judicial de les obres, la destrucció dels espais naturals i el poc rendiment econòmic de l’operació significava. L’alternativa a aquesta autopista passa pel ferrocarril, millorant la connexió Blanes-Barcelona i sobre tot el tramvia que ha d’unir Blanes amb Lloret. El cost de l’obra és el mateix en l’alternativa ferrocarril o autopista, però mentre el ferrocarril serà capaç de transportar 16.000 persones/dia, a un cost molt baix i sense emissions, l’autopista preveu un trànsit de només 3.000 vehicles amb un alt costa operatiu, altes emissions contaminants i canviant el clima, a més de destruir espais naturals de gran vàlua.

Pots solicitar més informació al següent mail: costabrava@transportpublic.org

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button