EconomiaNotícies

Arriben 107.965€ del Govern, per les famílies que necessitin ‘cangur municipal’ a Lloret de Mar

Més de 2M€ per desplegar el programa TempsxCures a les comarques gironines
Els serveis són d’accés universal per a totes les persones que els necessitin, amb prioritat per a les que pateixen més pobresa de temps, les dones.

El programa TempsxCures es desenvoluparà a la demarcació de Girona amb una inversió de més de 2M€, exactament 2.183.953,35, durant aquest 2022.

TempsxCures és un programa que avança en el dret a les cures com un dret de ciutadania universal, garantint l’equitat territorial.“Volem establir un canvi de paradigma. No garantim només la conciliació, sinó que anem més enllà: estem parlant de corresponsabilitzar-nos des de l’administració amb el dret a les cures i el dret al temps”, ha compartit Verge. 

Des del programa s’ofereixen serveis de cures per infants i adolescents de 0 a 14 anys fora del temps escolar, garantint el seu dret a la cura i alliberant temps per a les famílies i les persones que cuiden, majoritàriament dones. “El temps alliberat no és només un temps per a la inserció laboral, sinó també per a la participació social i política, la formació o l’oci”, ha remarcat Verge. “Les dones reclamem el nostre temps per cuidar-nos, per gaudir i per viure”

El desplegament del programa es realitza amb i pels municipis, amb la coordinació i acompanyament del Departament d’Igualtat i Feminismes en la identificació de les necessitats de cura de cada ens local. La gestió és directa per part dels municipis de més de 20.000 habitants, i es canalitza a través dels consells comarcals per a la resta de poblacions. La transferència de fons té en compte particularitats territorials com la dispersió geogràfica, la deficiència de la xarxa de transport col·lectiu, la singularitat dels micropobles, les situacions de ruralitat, o el risc de despoblament. 

Per ciutats, el programa destinarà 292.763,59 euros a Girona, 148.226,74 euros a Figueres, 117.727,54 euros a Salt, 107.964,34 euros a Lloret de Mar, 100.153,77 euros a Blanes, 94.434,10 euros a Olot, 71.278,90 euros a Palafrugell, 64.919,86 euros a Banyoles i 62.327,86 euros a Sant Feliu de Guíxols. 

La resta de pressupost es distribuirà entre els Consells Comarcals de l’Alt Empordà (253.693,51€), el Baix Empordà (237.001,03€), la Garrotxa (65.600,71€), el Gironès (199.745,35€), el Pla de l’Estany (41.944,39€), el Ripollès (61.505,35€) i la Selva (264.666,31€). 

Temps i Cures, drets universals

TempsxCures és un programa d’accés universal, amb prioritat per a les persones amb més pobresa de temps: les famílies monoparentals, les dones en situació de violència masclista, les dones en situació d’atur de llarga durada, les dones de més de 52 anys, les famílies amb responsabilitats afegides de cura, i les dones migrades. “Elles són les que més cuiden i les que menys temps tenen per a elles mateixes”, ha compartit la consellera, recordant que encara és a les dones a qui se’ls segueix assignant la major part del treball de cures. 

L’accés als serveis de cures es garanteix a totes les persones que els necessitin. Per això, Verge ha ressaltat que “els serveis són públics, no tenen perquè tenir un cost per a les famílies, perquè garantim que totes puguin accedir-hi. Ningú es quedarà sense suport: el dret a la cura està garantit per tothom”

TempsxCures també revaloritza el treball de les cures oferint ocupació de qualitat, en un sector que socialment està menystingut i precaritzat. Per això, el programa estableix noves vies d’acreditació professional per persones amb experiència en les cures, que sobretot són dones. “Això es transformador perquè canvia la lògica en relació a les cures i els atorga un altre paper i valor. Aquest canvi és clau, perquè sabem que són serveis bàsics per a la sostenibilitat de la vida”, ha comentat Verge. 

El món local en l’abordatge de les violències masclistes

Verge també ha compartit el pacte nacional per a l’erradicació de les violències masclistes que es va presentar ahir, integrat per actors institucionals, polítics i socials, ressaltant el paper dels ens locals. “El pacte també corresponsabilitza el món municipal en l’abordatge de les violències masclistes”, ha compartit Verge. 

La consellera ha volgut posar de relleu que des del departament d’Igualtat i Feminismes s’està reforçant la xarxa especialitzada d’atenció i recuperació de les violències masclistes a les comarques gironines, “perquè hi hagi més recursos específics que permetin atendre la diversitat de dones i les seves necessitats”.

Verge també ha anunciat que s’està elaborant un protocol-guia d’abordatge de les violències masclistes pel món local. L’objectiu és que els municipis revisin els seus protocols i garanteixin així intervencions àgils i adequades, amb una resposta personalitzada a cada situació i amb un acompanyament integral a les persones que pateixen les violències. 

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button