NotíciesSuccessos

Àlex Maset, l’exemple de dedicació del Mosso de Lloret: Una història de valentia i compromís que va poder salvar dues vides

L’Antonio i la Paquita van quedar atrapats a la carretera més de quatre hores sense assistència mèdica ni policial, només amb l’ajuda de l’Àlex Maset, el lloretenc que els va socórrer.

Fa uns dies es va fer públic la bona acció de l’Àlex en socórrer un matrimoni de Palafrugell que va patir un accident a l’autopista. L’Àlex, que pertany al Cos de Mossos d’Esquadra va actuar fora de servei. Una persona vinculada al poble des de fa quinze anys en què ha participat de manera activa en diferents àmbits de la salut, l’educació i la política de Lloret.

Avui des de Lloret Gaceta l’entrevistem per conèixer una mica més com és el seu dia o dia i la seva experiència, però abans, us donem més detalls que ens han ampliat des de l’Oficina de Comunicació de la Regió Policial de Girona:

«Els fets van passar recentment quan l’Àlex tornava a casa, després de fer 12h de servei al lloc on està destinat, i es va veure retingut a l’AP-7 en sentit França, just al punt quilomètric 130. A causa de la forta calamarsada, hi havia tallats els tres carrils de circulació, fet que va causar quilòmetres de retenció. L’Àlex va veure com tres vehicles havien col·lidit i en veure el resultat de l’accident Àlex va sortir del seu vehicle per donar assistència, ja que no hi havia presència de cap indicatiu d’emergències al lloc, ni mèdic ni policial. Va trucar al 112 per notificar l’incident i sol·licitar una ambulància medicalitzada per atendre una conductora d’un dels vehicles implicats, perquè mostrava signes de dolor toràcic i amb dificultats per respirar amb normalitat.

L’Àlex va donar les indicacions de seguretat pertinents als ciutadans que es trobaven fora dels vehicles afectats per tal de garantir la seva integritat física i que no s’empitjorés la situació amb un accident sobrevingut. A més, va ajudar a les parts implicades a resoldre els comunicats d’accidents amistosos. 

El vehicle més malmès, era el de la Sra. Paquita i el seu marit el Sr. Antonio, i donat que era una parella d’edat avançada estaven molt desorientats sense saber com procedir.

Davant la situació de col·lapse viari, en el lapse d’hores que van transcórrer no va poder arribar al lloc cap assistència mèdica, ni efectius policials, situació que s’allargava sense previsió de temps per resoldre’s. En aquest context l’Àlex va valorar moure la víctima fins al seu cotxe particular, atenent el descens de temperatura de 5 graus, i el fet que la parella d’ancians haurien d’esperar dins el seu vehicle sinistrat, sense motor operatiu ni bateria per accionar el sistema de calefacció.

L’Àlex va tornar a trucar al 112 per notificar que el vehicle de la Sra. Paquita i el Sr. Antonio restaria estacionat i ben senyalitzat al mig de la via i consultar al SEM com fer amb seguretat el trasllat. La Sra. Paquita va poder fer el desplaçament  entre els vehicles recolzada a l’agent i el Sr. Antonio, amb ajuda de les crosses.

Entre les seves pertinences, al vehicle accidentat hi havia una guitarra, ja que el matrimoni són músics d’un grup d’havaneres de Palafrugell, concretament “Grup d’havaneres els Estevets”. Un cop obert el trànsit, l’Àlex va portar-los al servei d’urgències de l’Hospital Josep Trueta de Girona.

A voluntat del Sr. Antonio, l’agent va marxar del lloc amb part de les seves pertinences i una guitarra (que per impossibilitat d’entrar amb l’instrument al hospital i ser retornada amb posterioritat).

La Sra.Paquita va estar ingressada uns dies fins a la seva recuperació fins que li van donar l’alta el. Fa uns dies l’Àlex va retrobar-se amb el matrimoni a Palafrugell i els hi va fer el retorn de les seves pertinences, entre elles la seva preuada guitarra, de nom ‘Fabiana’. El retrobament va ser molt emotiu i ple de paraules d’agraïment del Sr. Antonio i la Paquita cap a l’Àlex, el seu ‘àngel’ que ells li diuen.

Entrevista a l’Àlex Maset:

-Quant fa que ets Mosso? Fa 4 anys que vaig iniciar aquesta professió. Sempre m’ha satisfet ajudar, i és una professió amb vocació de servei cap a les persones. Jo havia començat al món professional des de la psicologia, professió que he exercit durant 15 anys fins ara que m’he fet mosso.

-Què cal fer si som testimonis d’un accident?

Sobretot primer posar-se en seguretat, volgué assistir a algú sempre garantint la nostra integritat. Llavors alertar dels fets trucant al 112 facilitant informació clara i concisa; i socórrer, si es pot, a les víctimes. Així i tot, hi ha moltes circumstàncies que influeixen en un accident, davant del dubte, observar, preguntar i continuar demanant ajuda.

-De petit ja volies ser policia?

Bé, m’agradava molt jugar a policies i a lladres, al tir…, però va ser als 19 anys que em va temptar la idea d’accedir al Cos de Mossos d’Esquadra perquè tenia amics que n’eren, però finalment em vaig declinar per a la carrera de psicologia. Més endavant, quan van treure la limitació d’edat, em vaig engrescar vora els 40…

-La psicologia t’ajuda a la teva feina com a policia?

Amb la psicologia es poden tenir més recursos d’autocontrol, gestió de l’estrès, comprensió emocional, en la comunicació no verbal, en apreciar necessitats dels companys, etc.

Gràcies, Àlex per aquesta estona i fins a una l’altra

L’actuació de l’Àlex, no només va consistir en una primera actuació en un accident de trànsit. Va anar molt més enllà, perquè representa de manera exemplar els valors del Cos de Mossos d’Esquadra, com la vocació de servei, l’eficàcia, el compromís, la proximitat, la integritat i la voluntat de servei, per esdevenir un referent de seguretat i garantia de protecció i servei a les persones, i això és un orgull tant per l’Àlex com per la resta de membres que formem part de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button