26 ENTITATS DE LLORET SOL·LICITEN A LA GENERALITAT LA PROTECCIÓ DEL PATRIMONI DE SANT PERE DEL BOSC COM A BÉ CULTURAL D’INTERÈS NACIONAL (BCIN)
Ahir, 6 d’Octubre de 2021, 26 entitats del teixit associatiu de Lloret de Mar van entrar una petició al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya perquè estudiï elevar a la classificació de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el conjunt patrimonial de Sant Pere del Bosc.
El Paratge Natural de Sant Pere del Bosc inclou tot un conjunt monumental promogut i sufragat per l’indià lloretenc Nicolau Font i Maig (1830-1908). Els elements d’aquest conjunt suposen un testimoni del passat indià de Lloret. Després que part d’aquest conjunt fos declarat com a Bé Cultural d’Interès Local per part del Ple de l’Ajuntament de Lloret de Mar, ara les 26 entitats que es detallen al peu d’aquest comunicat han entrat, de manera solidària, la sol·licitud perquè esdevingui BCIN amb la classificació de “lloc històric”. La relació de monuments que engloba la sol·licitud són:
Aquest conjunt de monuments forma un tot, malgrat que en la catalogació arquitectònica estan tractats per separat. La fitxa del catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya corresponent el Monument de l’Àngel reconeix que eren, tot el conjunt d’elements, inclòs l’Àngel, elements part d’un recorregut processional. A més, aquest conjunt va indissolublement lligat al paisatge i a l’entorn boscós, fet que encaixa a la perfecció dins la descripció de la Llei 9/1993 de Patrimoni Cultural Català, quan defineix la categoria de “Lloc Històric”.
Part d’aquest conjunt monumental es troba degradat fruit d’actes vandàlics o senzillament pel pas del temps i se’n requereix una urgent restauració com han recordat algunes de les entitats signants en els darrers temps.
La importància de preservar aquest Patrimoni, de donar-lo a conèixer, i de restaurar-ne els elements que es troben més degradats ha portat a les entitats que es relacionen a continuació a promoure’n la sol·licitud de BCIN. Aquestes associacions representen, de forma transversal i apolítica, el teixit social i associatiu de la vila de Lloret de Mar. Totes elles es troben plenament implicades en la defensa del patrimoni cultural, històric i artístic, que suposa el conjunt patrimonial pel que es demana la protecció com a BCIN.
Aquest conjunt és de propietat privada, fet que ha dificultat una actuació de l’administració municipal per a la seva restauració i manteniment. És desitjable que es tanqui un conveni de col·laboració entre la propietat i l’Ajuntament, del que a l’any 2016 ja se’n parlava. Le llei 9/1993 de patrimoni cultural obliga a la propietat al manteniment i restauració dels béns catalogats. Un objectiu d’aquesta iniciativa és aconseguir la protecció que donaria la seva inclusió com a Béns Culturals d’Interès Nacional, fet que comportaria els ajuts econòmics a la propietat per a la seva conservació i rehabilitació (article 55) i beneficis fiscals (article 59).
Les entitats sol·licitants són:
CONFRARIA DE PESCADORS DE LLORET DE MAR
OBRERIA DE SANTA CRISTINA
CASAL DE L’OBRERA
CONFRARIA DE SANT ELM
CLUB MARINA CASINET
ASSOCIACIÓ CORAL UNIÓ LLORETENCA
ASSOCIACIÓ DE VEÏNS NUCLI ANTIC LLORET DE MAR
ASSOCIACIÓ PUNTAIRES DE LLORET
ASSOCIACIÓ CIUTADANA SOS LLORET
FUNDACIÓ PRIVADA SANT ROMÀ
CINECLUB ADLER
ASSOCIACIÓ DE DONES L’AURORA
ASSOCIACIÓ VEÏNAT DE LES ALEGRIES
PLATAFORMA PER LA PAU LLORET
ASSOCIACIÓ CULTURAL PENYA XINO-XANO DE LLORET DE MAR
ASSOCIACIÓ MONTPHOTO
ASSOCIACIÓ COLLA GEGANTERA DE LLORET DE MAR
CLUB D’ESCACS LLORET
ASTRUM LLORET
RRALL – RECULL RURAL I ARTESÀ DE LLORET
L.E.A.D.
AMICS DE LA MÚSICA LLORET
ASOCIACIÓN HISPANO-AMERICANA DE LLORET DE MAR
COR ARS NOVA LLORET
ASSOCIACIÓ LLORET NEGRE
ESTIMEM LLORET
Totalment d’acord aixis ha d ésser.