La GentNotícies

13 de Gener, dia mundial de la lluita contra la depressió

Més de 700.000 persones estan diagnosticades amb depressió a Catalunya

Actualment més de 700.000 persones estan diagnosticats amb depressió, de les quals la gran majoria són dones, 505.246, amb una mitjana d’edat de 56 anys, mentre que entre els homes la xifra és inferior 211.180 i amb una mitjana d’edat de 61 anys. Els casos de depressió diagnosticats a la sanitat pública durant el 2021 han augmentant en un 3,5% respecte el 2020. Són dades del Departament de Salut, fetes públiques coincidint avui, 13 de gener, amb el Dia Mundial de la lluita contra la Depressió.

D’altra banda i segons dades de L’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del 2021, el 9,0% de la població de 15 anys i més té depressió i és més superior entre les dones (12,2%) que entre els homes (5,7%). A més, la depressió augmenta amb l’edat: 7,4% en el grup de 15 a 44 anys i 13,1% entre les persones de 75 anys i més. També, segons l’ESCA, és superior entre les persones de la classe social menys afavorida i entre les persones sense estudis o amb estudis primaris.

Reforçar la salut mental és una aposta ferma del Govern com mostra el Pacte Nacional per a la Salut Mental, amb la implicació de tots els departaments, i una aposta específica de Salut amb diversos programes impulsats, com per exemple, el de benestar emocional i salut comunitària. En aquest sentit, Salut segueix desplegant aquest programa en què es treballa conjuntament amb els Equips d’Atenció Primària i amb referents emocionals que intervenen a l’àmbit comunitari i se centren en la prevenció, la detecció precoç de risc psicosocial, acompanyament i suport al malestar emocional de la ciutadania. A data d’avui, n’hi ha 366 treballant a tots els equips d’atenció primària del país.

Entre altres iniciatives, Salut també reforçarà l’atenció a problemes de salut mental i addiccions atesos a l’atenció primària amb equips integrats per psiquiatres, psicòlegs clínics i infermeres de salut mental. Aquestes línies d’actuació permetran incrementar l’atenció psicològica i psicoeducativa; reduir laprescripció de psicofàrmacs, i fer una atenció més propera a l’entorn del ciutadà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button